Filippa Angeldahl är en av spelarna i den svenska landslagstruppen i VM
Filippa Angeldahl är en av spelarna i den svenska landslagstruppen i VM - Foto: Christine Olsson/TT

Upptäckten på Filippa Angeldahls matchtröja – spelar med fel namn

Manchester City-mittfältaren Filippa Angeldahl spelar med nummer 16 på ryggen i det svenska landslaget. Nyheter24 har samlat svaret på vanliga frågor om Angeldahl, hennes partner och familj.


Filippa Angeldahls familj – blev tränad av pappa Christer

Filippa Angeldahl föddes 14 juli 1997 i Uppsala i en familj med tre syskon. Pappa Christer delar sin dotters fotbollsintresse.

– Han har alltid funnits där för mig sedan jag var ung. Pappa var min tränare från att jag var fem år till ungefär 13-14 och det är honom jag fortfarande pratar med efter matcherna. Han har betytt väldigt mycket för mig, har Angeldahl sagt i en intervju med Stadium.

Filippa Angeldahls karriär

Angeldahl spelade i Uppsalaklubbarna Vaksala SK och Sirius innan hon värvades till Hammarby IF 2016. Hon har därefter spelat i Linköping FC och BK Häcken FF. 

Efter sitt stora landslagsgenombrott i OS i Tokyo 2021 värvades hon till den engelska toppklubben Manchester City, där hon spelar i dag.

Vem är Filippa Angeldahls partner? 

Filippa Angeldahl är tillsammans med fotbollsagenten Megan Brake

När paret semestrade i Italien med Angeldahls landslagskollegor Nathalie Björn och Emma Kullberg förra sommaren ställde Brake till med ett romantiskt frieri, och sedan dess är kärleksparet förlovade. 

Hur frieriet gick till väljer dock Angeldahl att hålla hemligt:

– Det håller jag för mig själv, har hon sagt i en intervju med Expressen.

Här kan du läsa om alla kärlekspar i fotbollslandslaget.

Varför är Filippa Angeldahls efternamn felstavat på matchtröjan?

Den uppmärksamme VM-tittaren har säkert lagt märke till att det är något som inte stämmer på Filippa Angeldahls landslagströja. Efternamnet är nämligen felstavat, och stavas "Angeldal" utan h på matchtröjan. 

Foto: Adam Ihse/TT

När Aftonbladet frågade landslagskoordinatorn Magnus Andersson varför inte felet korrigerats förklarade han att de går efter stavningen i spelarnas pass. 

– Det har att göra med att när Uefa kollar tröjorna så kollar de passet. 

Angeldahl bekräftar att hon påpekat felet vid flera tillfällen. 

– Man har väl lagt någon pik lite då och då men de lägger över det på mig och det är väl så det är, säger Filippa Angeldahl till Aftonbladet.

Filippa Angeldahl gör succé på Tiktok

Liksom många andra i landslaget finns Filippa Angeldahl på Instagram, men tillsammans med Nathalie Björn gör hon även succé på Tiktok. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!