World Athletics ordförande Sebastian Coe valdes om för tredje gången. Arkivbild.
World Athletics ordförande Sebastian Coe valdes om för tredje gången. Arkivbild. - Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Friidrottschefen: Osannolikt med ryssar till OS

Ryska och belarusiska friidrottare är avstängda från att tävla. World Athletics omvalda ordförande Sebastian Coe tror inte det kommer förändras till nästa års OS i Paris. Jag skulle bli väldigt överraskad, säger han.


Den ryska invasionen av Ukraina i februari i fjol har medfört att ryska och belarusiska idrottare stängts av från friidrotten för en "överskådlig framtid".

De är även avstängda från att tävla under neutral flagg.

Det ser inte ut att ändras inför sommar-OS i Paris som inleds om mindre än ett år.

— Jag har ingen kristallkula, jag följer händelserna i världen precis som alla andra. Men det ser osannolikt ut för tillfället med tanke på vad som sker i Ukraina, säger Sebastian Coe.

Coe valdes om som World Athletics (WA) förbundsordförande för en tredje gång under torsdagen.

— Vår position är väldigt tydlig. Jag vill inte tala för det nya förbundsrådet men jag skulle vara väldigt överraskad om den skiftas.

— Vi har våra skäl och vi har gjort det för idrottens integritet. Vi kommer naturligtvis fortsätta att övervaka situationen.

Till skillnad från WA har Internationella olympiska kommittén (IOK) valt en mjukare linje i frågan. IOK har ännu inte tagit något beslut kring huruvida ryssar och belarusier ska få tävla i Paris-OS 2024.

Organisationen har dock rekommenderat att de bör få tävla igen, vilket har mottagits svalt av exempelvis World Athletics.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!