Loui Sand är en av deltagarna 2023 års säsong av "Kompani Svan".
Loui Sand är en av deltagarna 2023 års säsong av "Kompani Svan". - Foto: Ali Lorestani/TT och Adam Ihse/TT

Loui Sand om attacken under utekvällen: "Skapat en rädsla hos mig"

Loui Sand var en av Sveriges starkast lysande stjärnor på handbollshimlen fram tills att han avslutade karriären. Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Loui Sand.


Loui Sands ålder – hur gammal är han?

Loui Sand föddes den 27 december 1992 i Sri Lanka. Han fyller alltså 31 år under vintern 2023.

Loui Sands längd – hur lång är han?

Enligt Loui Sands tidigare profilsida på handbollslandslagets sajt är han 164 centimeter lång. 

Loui Sand. Foto: Christine Olsson/TT

När slutade Loui Sand med handboll?

I januari 2019 meddelade Loui Sand, efter att ha spelat över 100 landskamper för Sverige, att han valt att avsluta sin handbollskarriär.

– Jag har mått otroligt dåligt den senaste tiden och jag har vetat vad det beror på, vilket på ett sätt har varit skönt. Jag är född i fel kropp. Jag har aldrig sett mig själv som en känd eller offentlig person, men nu när saker ställts på sin spets har jag insett att detta inte kommer att gå under radarn. Detta kommer jag aldrig att komma undan med, hur jag än vrider och vänder på det, förklarade Sand i podcasten "Utkastet".

Loui Sands familj – har han syskon?

Loui Sand adopterades från Sri Lanka när han var fyra månader gammal och växte upp i Kärra i Göteborg tillsammans med sina föräldrar och äldre bror, enligt Mitti

– Jag har bra föräldrar och de har gjort vad föräldrar ska göra. De har stått bakom mig och stöttat mig, har Sand tidigare sagt om sin mamma och pappa och deras reaktion på könskorrigeringen till tidningen.

Loui Sands partner – är han ihop med Emma Berglund?

Loui Sand har varit i en relation med fotbollsspelaren Emma Berglund. Paret träffades under OS i Rio de Janeiro 2016.

Huruvida Sand och Berglund är ett par i dag är oklart.

Emma Berglund. Foto: Emil Langvad/TT

Är Loui Sand gift?

Loui Sand är, i skrivande stund, inte gift.

Har Loui Sand genomgått en könskorrigering?

Ja, Loui Sand, som tidigare hette Louise Sand, har genomgått en könskorrigering. I boken "Som jag är" har Sand berättat om hur det var att växa upp och känna att man fötts i fel kropp och de självmordstankar som han hade under elitkarriären.

I en intervju med Expressen har Sand berättat om den kärlek han mötts av sedan boksläppet, men också den baksida som kommer med att vara en offentlig transperson. Bland annat har den tidigare handbollsspelaren lyft fram en situation under våren 2023 då han, under en utekväll, blev påhoppad av en man som kallade honom "äcklig transa".

– Det suger så klart. Det tog hårt på mig och har skapat en rädsla hos mig. Men jag försöker att koppla bort den rädsla så gott det går, har Sand sagt till Expressen.

– Jag kan inte hindra någon som får för sig något och framför allt så kan jag inte gömma mig. Det är så jag vill leva och generellt vill att folk ska leva. Jag är uppvuxen i ett så fint land som Sverige där jag fått lära mig fina värderingar och att det faktiskt är möjligt att leva sitt liv på sitt eget sätt. 

Är Loui Sand med i Kompani Svan 2023?

Loui Sand är en av de medverkande i 2023 års säsong av "Kompani Svan" på Kanal 5. 

Gunde Svans militära bakgrund – är han major på riktigt?

Har Loui Sand Instagram?

På Instagram heter Loui Sand så mycket som @louisand.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!