Gunde Svan, 60, drillar kändisar i "Kompani Svan".
Gunde Svan, 60, drillar kändisar i "Kompani Svan". - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Linus Hallsenius/Kanal 5 och Discovery+

Gunde Svans militära bakgrund – är han major på riktigt?

Tillsammans med komikern och skådespelaren Mikael Tornving militärdrillar Gunde Svan ett gäng kändisar i "Kompani Svan". Men hur ser Gunde Svans militära bakgrund ut – har han gjort lumpen och är han major på riktigt?


Under hösten 2022 hade tävlingsprogrammet "Kompani Svan" premiär på Kanal 5 och Discovery+. 

I programmet sätts tolv svenska kändisar på prov – i både fysiskt och psykisk bemärkelse – när de drillas av skådespelaren Mikael Tornving och tidigare skidåkaren Gunde Svan i en rad militära övningar.

Här kan du läsa om vilka kändisar som är med i "Kompani Svan".

Gunde Svans militära grad – är han major på riktigt?

Gunde Svan går under beteckningen "major Svan" i avsnitten, vilket fått många att undra om han verkligen är major på riktigt och så är faktiskt inte fallet. 

När den forna skidåkaren gästade P4 Extra uppgav han att hans militära grad som major är högst tillfällig. Uppmärksamma tittare har också noterat det vita bandet på Svans uniform, vilket indikerar att han i själva verket är civil. 

Har Gunde Svan gjort lumpen?

Men Gunde Svan har faktiskt viss militär erfarenhet. Svan har nämligen gjort lumpen och mellan åren 1982 och 1983 gjorde han värnplikt vid Jämtlands fältjägarregemente som en del av idrottsplutonen.

Läs allt om Gunde Svan här: familjen, pengarna och längden.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!