Det finns en anledning till varför "Mondo" Duplantis bara höjer sina rekord med en centimeter åt gången.
Det finns en anledning till varför "Mondo" Duplantis bara höjer sina rekord med en centimeter åt gången. - Foto: David J. Phillip & Beate Oma Dahle

Sanningen bakom Duplantis rekordmetod: "Gillar att ge publiken världsrekord"

Armand "Mondo" Duplantis har tack vare sina otaliga världsrekord blivit en av sportvärldens främsta idrottare. Men varför höjer han sina världsrekord med endast en centimeter åt gången?


Armand "Mondo" Duplantis är en av världens mest populära idrottsmän. 2022 hamnade han på en andraplats bakom fotbollsstjärnan Lionel Messi när AIPS utsåg världens främsta manliga idrottare. Samma år utsågs han även till årets friidrottare, alla kategorier. Med andra ord är Mondo en populär herre.

En bidragande orsak till den stora populariteten runt honom är alla de världsrekord han lyckats slå. Under den sista tävlingen för säsongen 2023 satte han ännu ett världsrekord när han hoppade 6,23 meter under Diamond League-tävlingen. 

Under de tre senaste åren har han nu slagit totalt hela sju världsrekord. 

Här är Duplantis saftiga vinstsumma – efter det sjunde världsrekordet

Sergej Bubka fick bonusar – för varje rekord

Det som dock är synonymt med varje rekord han slår är att alla höjningar sker med endast en centimeter, trots att han flyger högre över ribban än så, och experternas tro på att han kan hoppa upp till tio centimeter högre än det nuvarande rekordet. Detta har skapat frågetecken kring varför höjningen endast sker med en centimeter. 

Den före detta superstjärnan Sergej Bubka slog hela 35 världsrekord under sina år som aktiv. Han gjorde, likt Duplantis, en höjning med en centimeter för varje rekord. I efterhand har det framkommit att anledningen till det var att han mottog bonusar för varje rekord, därav den relativt låga höjningen, skriver Expressen.

Dock väljer den svenska stjärnans agent, Daniel Wessfeldt, att slå ner på sådana spekulationer gällande ”Mondo”.

– För de som betalar riktigt höga bonusar så är det oftast bara en gång per år, förklarar han för Expressen.

Därför höjer Mondo världsrekordet – med en centimeter åt gången

Anledningen till att världsrekorden höjs med en centimeter är någon helt annan menar Wessfeldt.

– Att han höjer med en centimeter per gång beror ganska mycket på motivationen för alla tävlingsarrangörer, att det finns en god chans att han ska kunna göra det igen.

Stjärnans pappa tillika tränare, Greg Duplantis, säger till tidningen att genom att höja sitt världsrekord med en centimeter så håller han sig också relevant i sporten.

– Det handlar om att ha något nytt att sträva mot hela tiden. Vi gillar att ge publiken världsrekord om vi kan, säger han.

Här kan du läsa fler nyheter om Armand Duplantis

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!