Alex Palou inför ett Indycarlopp i augusti.
Alex Palou inför ett Indycarlopp i augusti. - Foto: Jeff Roberson/AP/TT

F1-stall stämmer Indycarmästare på 250 miljoner

Formel 1-stallet McLaren stämmer Indycarmästaren Alex Palou för kontraktsbrott. Förlorar spanjoren ska han betala 250 miljoner kronor.


Tvisten har pågått en tid. Förra sommaren sade McLaren att Palou hade skrivit på för dem som testförare samtidigt som man försäkrade honom en plats i Indycar. Indycarstallet Chip Ganassi Racing menade dock att man hade rättigheterna för Palou för säsongen 2023.

En överenskommelse nåddes och Palou kunde köra för Ganassi i Indycar under 2023 samtidigt som han kunde vara testförare åt McLaren när det fanns tid. Palou gjorde ett test och var reservförare vid F1-loppet i Miami i maj.

Men i augusti kontaktades McLaren med uppgifter om att Palou inte skulle gå till McLaren utan hade skrivit på ett treårskontrakt med Ganassi fram till 2026.

Lovad F1-plats?

De nästan 23 miljoner dollar, motsvarande 250 miljoner kronor, som McLaren vill ha i skadestånd för kontraktsbrottet, är för framtida sponsringsintäkter, kostnad för att använda Palou som reservförare och för den förskottslön som Palou har fått.

Enligt skadeståndsansökan har Palous advokat skickat brev till McLaren där man säger att McLaren brutit mot löftet att ge Palou en F1-plats och att kontraktet därför kunde rivas.

Svenska kollegor

Palou sade för en månad sedan att han vill stanna i Indycar eftersom McLaren har både Lando Norris och Oscar Piastri på kontrakt till 2025 och han själv var för gammal för att bara vara testförare.

— Om jag hade varit 20 hade jag kanske kunnat vänta, men jag är 26. Jag vet inte om någon skulle vänta till 30 för att komma in i formel 1, sade spanjoren.

Svenske Indycarföraren Marcus Ericsson har varit stallkamrat med Alex Palou i Ganassi-stallet, men lämnar till nästa säsong för Andretti. I stället får en annan svensk, Linus Lundqvist, kontrakt med Ganassi.

TT
Senaste nytt

Nadal gör comeback i Australien

Mammas dilemma: Syskonens stormatcher samma kväll

Fotbollsstjärnan Stina Blackstenius spelar måstematch klockan 20. En halvtimme senare kan lillasyster Nina Koppang göra VM-debut med handbollslandslaget. Det ställer till det för familjen. De får nog kolla på två skärmar, säger Koppang inför kvällens VM-premiär mot Kina.

Norska Qatar-kritiken: "Fifa har försvunnit"

1 timme sedan
För ett år sedan pågick det kritiserade fotbolls-VM 2022 i Qatar. Nu har det norska fotbollsförbundets ordförande Lise Klaveness varit på besök i landet för att följa upp hur Internationella fotbollsförbundet, Fifa, har hanterat sina löften om förbättrade mänskliga rättigheter i Qatar.

Jagar nionde raka guldet: "Alla vill putta ned oss"

2 timmar sedan
VM i Singapore blir Åsa Karlssons sista som svensk förbundskapten. Nu vill hon avsluta på topp – och ta Sveriges nionde raka guldmedalj. Det är klart att det kommer vara känslosamt, säger hon.

Guldtränaren tar över Linköping: "En stor ära"

idag 09:08
För drygt en månad sedan tog Rafael Roldán Bermúdez, som assisterande tränare, SM-guld med Hammarby i damallsvenskan.

Straffar avgjorde för HV 71 mot Örebro Hockey

idag 09:00
HV 71 mötte Örebro Hockey hemma i en match i SHL som båda lagen kunde ha vunnit. Efter ordinarie matchtid var det oavgjort, och inte heller i förlängningen kunde något lag avgöra. Först efter straffar kunde hemmalaget vinna med 3-2 (1-0, 0-1, 1-1, 0-0, 1-0). Det avgörande straffmålet stod Henrik Borgström för.