Charlotte Kalla har skrivit en ny bok 'Skam den som ger sig' tillsammans med DN-journalisten Johan Esk. Arkivbild.
Charlotte Kalla har skrivit en ny bok 'Skam den som ger sig' tillsammans med DN-journalisten Johan Esk. Arkivbild. - Foto: Ulf Palm/TT

Kalla i ny bok: "Litade aldrig på det han sade"

Charlotte Kalla går hårt åt flera landslagsledare i sin nya bok "Skam den som ger sig". "Jag litade aldrig på att det han sade till oss skulle bli verklighet", skriver den 36-årige skidlegendaren om tidigare förbundsdirektören Ola Strömberg.


Kalla pekar ut Ola Strömberg som huvudansvarig för kaoset under hennes sista år i längdlandslaget. Tumultet startade under våren 2019 när den ena ledaren efter den andra fick sparken eller slutade självmant.

”Alla uppgifter jag fått om kaoset i landslaget landade i att det var en man som i slutändan var ytterst ansvarig. Direktören Ola Strömberg var förbundets högste tjänsteman. Jag litade aldrig på att det han sade till oss skulle bli verklighet och jag var så less på det", skriver Kalla i "Skam den som ger sig", som ges ut på tisdagen och som är skriven tillsammans med DN-journalisten Johan Esk.

Först slutade Rikard Grip som landslagschef efter tio år på posten. Inom loppet av ett par månader slutade sedan både längdchefen Johan Sares – han har själv sagt att han inte kände Strömbergs förtroende – och vallachefen Urban Nilsson.

"Sämst på att delegera"

När Grip hoppade av, eller om han fick sparken, kom det som en chock för Kalla, som upplevde att landslagschefen hade stort stöd bland åkare och ledare.

Samtidigt drog hon inte alltid jämnt med Grip.

Han var, skriver den svenska skidikonen, både konflikträdd och "kanske sämst i världen på att delegera uppgifter och ta hjälp av andra".

Ersättaren Jonas Peterson tyckte hon om från start. Charlotte Kalla hade året före återvänt till landslaget efter att under flera säsonger ha kört ett eget träningsupplägg.

Känslan av att ledarna inte lyssnade på henne – bland annat när hon ville ta inspiration från norska träningsupplägg efter att ha tränat med Marit Bjørgen och Therese Johaug – tycks ha varit ett av skälen till att Kalla lämnade landslaget.

Tveksam till Byström

Med Peterson vid rodret hade hon stora förhoppningar, och skriver att han bland annat försökte lösa den pågående konflikten mellan åkarna och vallateamet.

"Det märktes direkt att den här mannen ville något mer. Jonas ville lyfta på stenar ingen vågat röra tidigare. Bland annat vallabiten. Det hade uppstått en situation där vi inte kunde prata konstruktivt om den. Kommunikationen var bristfällig, det var ett ämne som ingen ville ta i."

Efter bara fyra månader på jobbet fick Peterson sparken och ersattes av Anders Byström. Den sistnämnda kom in i ett tufft läge, skriver Kalla, men hennes besvikelse över bytet av landslagschef är ändå tydligt.

”Jag tyckte inte att Byström kändes som en riktig ledare under den tiden. Han vågade inte stå stark i vad han tyckte utan försökte hitta kompromisser som passade alla. Jag hann inte märka att han hade tydliga ledaregenskaper", skriver hon.

"Svårt att lita på honom"

En annan person som Charlotte Kalla trodde på var Daniel Fåhraeus, som ersatte Johan Sares som längdchef 2019. Men efter bara drygt ett år fick Fåhraeus nog, och Kalla tror sig veta vad det var som inte fungerade.

”Jag är i dag rätt säker på att Daniel hade stannat kvar i skidförbundet om inte Ola Strömberg funnits där eller om Ola stöttat honom".

Ola Strömberg slutade som förbundsdirektör för Svenska skidförbundet tidigare i år.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!