Mats Eklund var svensk vallare under OS i Peking 2022. Nu koordinerar han svensk skidsports omställning till fluorfri vallning. Arkivbild.
Mats Eklund var svensk vallare under OS i Peking 2022. Nu koordinerar han svensk skidsports omställning till fluorfri vallning. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/TT

"Största omställningen vi haft inom skidsporten"

Direkt när förbudet mot fluorvalla infördes diskades norska alpinstjärnan Ragnhild Mowinckel. Nu sprider sig oron inför premiärerna i längd och skidskytte. Förståeligt. Detta är den största omställningen vi haft inom skidsporten, säger Mats Eklund, fluorkoordinator på Skidförbundet.


Det nya fluorförbudet skördade sitt första offer i lördags. Norska alpinstjärnan Ragnhild Mowinckel diskades efter världscuppremiären i Sölden.

Varför Mowinckels skidor hade spår av fluor vet inte det norska alpinlandslaget, men enligt Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) var värdena långt över det tillåtna.

Nu sprider sig oron bland åkare och ledare inför de svenska premiärerna i skidskytte (Idre 11–12 november) och längdskidor (Gällivare 17–19 november).

Mats Eklund har varit vallare i 22 år och är nu Svenska skidförbundets koordinator för omställning till fluorfri vallning.

— Det finns en stor oro i skid-Sverige och det är förståeligt. Jag anser att detta är den största omställningen vi haft inom skidsporten.

Norska alpinstjärnan Ragnhild Mowinckel diskades i helgens världscuppremiär i Sölden sedan hennes skidor haft spår av fluorvalla.

Blev förvånad

Redan 2019 tog Fis och Internationella skidskytteförbundet (IBU) beslut om att förbjuda fluorvallor av miljöskäl. Men på grund av problem med kontrollsystemet börjar förbudet att gälla först den här säsongen.

— Det spelar ingen roll om man har haft fem eller tio år på sig. När det ska införas kommer oron. Jag har ju varit vallare och upplevt den oron. Man vill absolut inte hamna i situationen som drabbade Mowinckel, säger Mats Eklund.

— Jag blev förvånad när det var en åkare av så hög rang som blev tagen i ett sådant test.

Svenska skidförbundet har genomfört en lång rad egna tester för att undersöka om och hur fluor kan tvättas bort från skidor och annan utrustning.

— Vi har testat både inom alpint och på skicross, vi har överdrivit och lagt på mycket fluor och sedan försökt tvätta bort det. Men det har funkat, säger alpine herrchefen Fredrik Kingstad.

Till sin hjälp i testerna har skidförbundet två egna testmaskiner, berättar alpine landslagschefen Lars Melin.

— Vi har två maskiner i förbundet som vi använder för att testa själva. En av maskinerna kommer att finnas i vallabussen för längd, den andra kommer att finnas tillgänglig för nationella och internationella tävlingar på svensk mark, säger han.

— Vi i alpint kommer inte att ha någon maskin med oss, utan vi förlitar oss på de tester vi har gjort av hur man ska göra rent skidor och verktyg. Vi har även investerat i nya vallor och nya verktyg och kastat en del också.

Jobbade i sex timmar

Frågan är dock hur de små svenska klubbarna ska klara att hantera fluorförbudet, när inte ens det starka norska alpinlandslaget klarar det.

— I Gällivare öppnar vi testmaskinerna på arenan redan på tisdag eftermiddag så att klubbarna kan testa skidorna till fredag, då det är första tävlingsdag, säger Mats Eklund.

Det pågår ett intensivt arbete bland de svenska skidklubbarna för omställning till fluorfritt.

— Hos oss jobbade nyligen 15 personer i sex timmar med att sanera vallatrailern. All fluorvalla kastades och alla borstar och maskiner byttes ut, säger Johan Eriksson, ordförande i Falun-Borlänge SK.

Eriksson tror att även svenska skidåkare kommer att fällas för fluorvallning på grund av misstag i hanteringen:

— Ja, det vore nästan konstigt annars, säger han.

Skidpremiären i Gällivare kommer dock att ha ett mildare regelsystem jämfört med världscupen.

— Vi är till för att hjälpa, inte fälla. De som får "rött" före start på världscupen fälls direkt. I svenska nationella tävlingar får åkaren ta tillbaka skidorna för omvallning. Men uppstår rött utslag efter loppet fälls åkaren, säger Mats Eklund.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!