Anders Blomquist är längdexpert på SVT.
Anders Blomquist är längdexpert på SVT. - Foto: Ulf Palm/Mats Strand/TT

Vinterstudion-experten Anders Blomquist dödshotades: ”Skulle komma och ta mig”

Anders Blomquist är längdexpert i SVT, och du ser honom i Vinterstudion på helgerna. Men vad vet du egentligen om den känslosamma och frispråkiga kommentatorn?


Nyheter24 har samlat det som googlas mest om Anders Blomquist. 

Anders Blomquist SVT – är han expert i Vinterstudion? 

Anders Blomquist är längdexpert i Vinterstudion i SVT, och har sedan 1990-talet kommenterat skidor med SVT-veteranen Jacob Hård. Den välkända duon har sänt alltifrån VM och OS till Vasaloppet.

Här kan du läsa om hur mycket Vinterstudion-profilen Jacob Hård tjänar.

Anders Blomquist är känd för att vara både känslosam och frispråkig som kommentator. 

Under dopningsskandalen vid VM i Lahti gick SVT-experten hårt åt de dopade finnarna, vilket resulterade i att han hotades till livet. 

– Det kom några dödshot och sedan skulle de finländska krigsveteranerna komma och ta mig. Situationen var obehaglig och jag försökte bara göra mitt jobb, har Anders Blomquist sagt i en intervju med Sportbladet.

Anders Blomquist familj: Bror Örjan Blomquist och syster Helena Blomquist 

Anders Blomquist har en syster som heter Helena Blomquist, som tidigare jobbat på SVT som bland annat  programledare för Rapport och Gomorron Sverige. 

Han hade även en bror som hette Örjan Blomquist, som gick bort i cancer år 2000. Bröderna delade passionen för skidåkning och vann Vasaloppet tillsammans år 1988, när de korsade mållinjen tillsammans med kranskullan mellan sig. 

– Vasaloppet betydde mycket för oss, ända sedan vi var små. Vi älskade skidåkningen båda två, och stod så otroligt nära varandra, har Anders Blomquist tidigare sagt i en intervju med Aftonbladet.

Bröderna Anders och Örjan Blomqvist blev historiska 1988 då de delade på segern i Vasaloppet 1988. Foto: Mats Strand/TT

Ander Blomquist fru 

Anders Blomquist är gift med sin fru Helén Frid Blomquist, 60. Tillsammans bor de i ett hus i Ljusnedal i Härjedalen.

Anders Blomquist barn 

Anders Blomquist och Helén Frid Blomquist har två barn tillsammans, sönerna Birk Blomquist, 21, och Atle Blomquist, 16.

Ander Blomquist ålder – hur gammal är han? 

Anders Blomquist är född den 17 oktober 1960, och fyllde 63 år 2023. 

När vann Anders Blomquist Vasaloppet?

Som ovan nämnt vann Anders Blomquist Vasaloppet 1988 med sin storebror Örjan Blomquist. Det är också enda gången som långdistansspecialisten tagit hem segern i den svenska skidklassikern. 

Anders Blomquist jaktbrott

Anders Blomquist fälldes för jaktbrott i mars 2023, efter att ha kört på ett rådjur. Rådjuret dog direkt, och SVT-experten drog djuret åt sidan och körde vidare. 

Fem dagar efter olyckan insåg Blomquist att han var skyldig att anmäla viltolyckan, och ringde då polisen.  

Eftersom polisen ansåg att längdexperten inte hört av sig inom vad som anses som "rimlig tid", anmäldes han och fick dagsböter.

Vad gör Anders Blomquist i dag? 

Anders Blomquist är en man med många järn i elden. Förutom att vara expert i SVT, driver han ett konsultbolag med destinationsutveckling, affärsutveckling och föredrag, enligt sin Linkedin.

Han arbetar också med styrelseuppdrag och evenemangsutveckling.

Sugen på att läsa om fler Vinterstudionprofiler? Här kan du läsa om Andre Pops pengaregn: Miljonlönen, egna företaget och lyxiga villan

SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Real slog ut regerande mästarna i straffrysare

igår 23:58

Kimmich nickade Bayern München till semifinal

igår 22:58
Bayer Leverkusen briljerar i Bundesliga och är redan klar tysk mästare. Men Bayern München kan vinna den tyngsta titeln av dem alla – Champions League. 1–0 hemma mot Arsenal och 3–2 totalt innebär semifinalspel.

Brynäs rivstart knäckte Djurgården

igår 21:30
Det tog sju minuter för Brynäs att avgöra den första finalmatchen mot Djurgården. 6–2 inför hemmapubliken var en perfekt start i kampen om en biljett tillbaka till SHL. En skön start, vi gör en bra match och förtjänar att vinna, säger Brynäs Linus Ölund till TV4 Play.

Svensk succé – ryttarstjärnorna i topp i finalen

igår 20:40
Henrik von Eckermann varnade för landslagskompisen Peder Fredricson i världscupfinalen. Fredricson ligger tvåa efter den första omgången i Riyad efter den snabba och felfria ritten på Catch Me Not – enbart slagen av von Eckermann. Jag är inte förvånad. Kul att slå honom och jättekul att vi båda är i topp, säger världsettan.

Nadal lämnade Barcelona till stående ovationer

igår 18:34
Comebacken på arenan som bär hans namn tog slut efter två matcher. Tennisstjärnan Rafael Nadal förlorade i raka set mot Alex de Minaur i den andra omgången av Barcelonas ATP-turnering. Det var en fantastisk upplevelse att få möta "Rafa" här på hans egen bana, säger de Minaur.

Kittel GP-tvåa – "Tarzan sviker mig aldrig"

igår 15:56
Med i den absoluta toppen efter den inledande GP-ritten i världscupfinalen. Patrik Kittel och hans Touchdown gjorde avtryck direkt i Riyad. Fullträffen gav en överraskande andraplats. "Tarzan" sviker mig aldrig. Jag skulle vilja rida küren redan nu, säger Kittel.