Pia Salming var gift med Börje Salming från år 2016 fram tills hans död år 2022.
Pia Salming var gift med Börje Salming från år 2016 fram tills hans död år 2022. - Foto: Maja Suslin/TT och Stella Pictures

Pia Salmings ånger efter Börje Salmings död: "Tog massa onödig tid"

Den 24 november 2022 gick Börje Salming bort i sviterna av nervsjukdomen ALS. Nu, nästan ett år senare, berättar hans änka Pia Salming om sorgen och tiden efter makens död.
– Jag önskar att vi hade fått lite mer egentid, vi två, säger hon till Expressen.


I augusti 2022 berättade Börje Salming, som under sin ishockeykarriär spelade för bland andra Brynäs IF och Toronto Maple Leafs, att han drabbats av ALS.

Drygt tre månader senare, den 24 november samma år, somnade Salming in vid 71 års ålder.

– Han dog hemma, omgiven av familjen och barnbarnen, alla var där, sa vännen och tidigare lagkamraten Darryl Sittler till Expressen då. 

Börje Salming dog omgiven av familjen – vännen: "Trodde inte det skulle gå så fort"

Pia Salming om livet i dag – efter Börje Salmings död

Nästan ett år har passerat sedan Börje Salmings död och hans änka Pia Salming kämpar fortfarande med den nya tillvaron om tomrummet som maken lämnat efter sig. 

Allra tuffast är det på fredagar när helgen, som Börje i regel styrde upp och handlade inför, närmar sig.

– De får nästan säga åt mig att jag ska gå hem från jobbet. För att jag... Vad ska jag gå hem till? Jag har ju liksom ingenting. Så jag försöker verkligen tänka på alla de bra sakerna som jag har. Att jag bor bra, jag är frisk framför allt. Och alla möjligheter man har. Det är svårt när man känner sig sådär. Men jag försöker, berättar hon i en intervju med Expressen.

Pia Salming och Börje Salming under Idrottsgalan 2020. Foto: Christine Olsson/TT

Allt om Börje Salming: Barn, frun Pia Salming och ALS-sjukdomen

Pia Salming: "Han kämpade ända in i kaklet"

Börje Salming och Pia Salming hade inte diskuterat vad som skulle ske efter hans död. 

– Han var aldrig beredd att dö. Han kämpade ända in i kaklet. Så nej, det gjorde vi faktiskt inte. Han hade bestämt sig för att han skulle hitta ett sätt att leva så länge som möjligt. För mig – jag kunde inte ens tänka tanken att han inte skulle finnas, berättar Pia för Expressen och konstaterar att fokus låg på tiden som Börje hade kvar, vilket hon också är nöjd med.

Rasmus Salming, Bianca Salming, Pia Salming, Börje Salming, Anders Salming och Teresa Salming vid Tidernas Hockeygala. Foto: Maja Suslin/TT

Bianca Salming om pappa Börje Salmings död: "Väldigt nära"

Pia Salming: "Önskar att vi hade fått mer egentid"

Däremot uppger Pia Salming att hon kan ångra att det blev så många besök innan Börje Salmings död, även om 71-åringen varit mycket selektiv med vilka som skulle få komma. 

– Jag önskar att vi hade fått lite mer egentid, vi två. Jag ångrar att vi inte var lite strängare med att säga nej. Men det var folk som kom med olika hjälpmedel som egentligen var redan för sent. Det tog massa onödig tid. Men när man är trött tänker man inte alltid så himla klart, säger hon till tidningen.

Läs fler artiklar om Börje Salming här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!