Börje Salming fick fyra barn.
Börje Salming fick fyra barn. - Foto: Stella Pictures

Allt om Börje Salming: Frun Pia Salming, barnen och ALS-sjukdomen

Börje Salming var en av Sveriges främsta ishockeyspelare genom tiderna. Nyheter24 reder ut allt om sportlegenden Börje Salming: hans fru Pia Salming, de fyra barnen och ALS-sjukdomen.


Med en karriär inom Toronto Maple Leafs såväl som Detroit Red Wings blev Kirunasonen Börje Salming en ishockeyikon både innanför och utanför Sveriges gränser.

Men hur mycket vet du egentligen om den forna elitidrottaren? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna om Börje Salming.

När föddes Börje Salming?

Börje Salming föddes den 17 april 1951. 

Hur såg Börje Salming ut som ung? Bilder från förr

Hockeyikonen var i offentligheten länge och det finns därför gott om bilder på Börje Salming som ung.

Börje Salming som ung, år 1972. Foto: Jan Collsiöö/TT
Börje Salming som ung, år 1974. Foto: Leif R Jansson/TT

Vem är Börje Salmings fru Pia Salming?

Börje Salming gifte sig år 2016 med Pia Salming, tidigare Lindahl, och bröllopet ägde rum på Krusenberg Herrgård strax utanför Uppsala.

– Det känns underbart och jag skrattade i går också hela eftermiddagen när jag skulle komma hem från herrgården. Ett stort leende på allt, hur kul vi hade hela natten och dagen. Det var fantastiskt, sade Börje Salming till Expressen efter bröllopet.

Börje Salming med sin fru Pia Salming. Foto: Christine Olsson/TT

Är Pia Salming polis?

I 30 år jobbade Pia Salming om polis, men till slut valde hon att sadla om och bli polis.

– Att vara polis är precis så som jag alltid har drömt om. När jag kommer till jobbet har jag ingen aning om hur passet ska bli överhuvudtaget. Den kollegiala känslan är fantastiskt och jag har kommit underfund med hur otroligt komplext polisyrket är, har hon sagt till Allas.

Var bor Börje Salming?

Börje Salming bodde fram till sin död i en 103 kvadratmeter stor lägenhet i Nacka utanför Stockholm tillsammans med frun Pia Salming.

Vem är Börje Salmings första fru Margitta Wendin? 

Börje Salming var gift totalt tre gånger. År 1974 gifte han sig med Margitta Wendin, som vid tiden var miss Gävle, men äktenskapet tog slut 1993.

Vem är hans andra fru Katarina Pettersson?

Senare gifte sig Börje Salming med livsstilscoachen och kostrådgivaren Katarina Pettersson. Paret skilde sig under mitten av 2000-talet.

Hade Börje Salming barn?

Ja, Börje Salming fick fyra barn under sin livstid. 

 Med Margitta Wendin fick han sonen Anders Salming, född 1974, och dottern Teresa Salming, född 1976. 

Det dröjde ytterligare två decennier innan nästa kull med barn kom – då med tidigare frun Katarina Pettersson. Tillsammans fick paret sonen Rasmus Salming, född 1995, och dottern Bianca Salming, född 1998. 

Vilka är Börje Salmings barn Bianca Salming, Teresa Salming, Rasmus Salming och Anders Salming?

Medan Anders Salming är grafisk designer på en arkitektbyrå, är Teresa Salming office manager på Första AP-Fonden, enligt deras respektive LinkedIn-profiler.

Börje Salming med sonen Anders Salming till vänster och frun Pia Salming till höger. Foto: Stella Pictures

Rasmus Salming är account manager på ett säkerhetsföretag och Bianca Salming, som säkert är bekant för många, är friidrottare på elitnivå.

Börje Salming och sonen Rasmus Salming år 2018. Foto: Stella Pictures

Allt om Bianca Salming: Pojkvän, syskon, mamma och "Salminggenen"

Börje Salmings dotter Bianca Salming är friidrottare. Foto: Jessica Gow/TT

Vem är Börje Salmings bror Stig Salming?

Börje Salming är lillebror till den tidigare ishockeyspelaren och tränaren Stig Salming

Börje Salming med sin bror Stig Salming sittandes bakom till vänster. Foto: Jessica Gow/TT

Börje Salming och Stig Salming förlorade sin pappa Erland Salming när de var fem respektive nio år gamla. Läs Börje Salmings ord om pappans dödsolycka här.

Börje Salmings förmögenhet – vad hade han för lön?

Börje Salmings många framgångar på isen har gett utdelning och likaså hans företagande efter karriären. Börje Salming hade, enligt dokument från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av, en fastställd förvärvsinkomst på 1 702 817 kronor under 2019. 

Dessutom hade hockeyikonen ett överskott av kapital som landade på 665 967 under 2019, vilket är de senaste uppgifterna som finns att tillgå. 

När berättade Börje Salming om sin ALS-diagnos?

Det var i augusti 2022 som Börje Salming först berättade att han drabbats av nervsjukdomen ALS.

"Jag har fått ett besked som har skakat om livet för mig och min familj. De tecken, som antydde att allt inte stod rätt till i min kropp, visade sig vara sjukdomen ALS. På ett ögonblick förändras allt", sade Börje Salming i ett uttalande till TT då.

Här kan du läsa om hur Börje Salming upptäckte att han var sjuk i vad som senare visade sig vara ALS.

Börje Salming är sjuk i ALS – något han och familjen delat med sig av. Foto: Henrik Montgomery/TT

Hur visade sig Börje Salmings ALS-sjukdom?

I en intervju i oktober 2022 stod det klart att Börje Salming, till följd av sjukdomen ALS, fått talsvårigheter och inte längre kunde prata.

– Hans sjukdom är jättesnabbt galopperande, sade hans fru Pia Salming till Expressen då. 

I stället använde sig Börje Salming av en iPad för att uttrycka sin tacksamhet till fansen: "Jag tänker på er".

Läs om symtomen på sjukdomen ALS, som Börje Salming drabbades av, här.

Att den forna hockeyspelaren inte längre kunde prata berörde många och i en intervju med Aftonbladet berättade brodern Stig Samling om responsen och känslorna:

– Klart det är många som ringer och beklagar och funderar hur det är och allt sånt. Det är för sorgligt och vilken djävulsk sjukdom det är som bara försämras eftersom. Det blir sån dramatik i det hela. Nej, man mår inte bra alls. Det är gräsligt. Fruktansvärt, sade han till tidningen.

Hur många stygn hade Börje Salming efter ishockeykarriären?

Börje Salming fick, under sina år på isen, flera skador. Men hur många stygn fick han sy egentligen?

– Jag har väl 500 stygn ungefär. Jag fick många stygn när jag fick skridskon i ansiktet 1986, det var över 300 stygn. De fick göra så mycket invändigt i och med att det var så mycket som skalades av, har han tidigare sagt till Aftonbladet och fortsatte då:

– När han trampade mig på ansiktet vek sig huvudet så det var som en hyvel mot näsan. Men jag hade ändå tur, det var bara millimeter från ögat, då hade karriären varit över direkt.

Börje Salming fick omkring 300 stygn efter att ha fått en skridsko i ansiktet år 1986. Foto: Toronto Sun/AP/TT

När dog Börje Salming i sviterna av ALS?

Den 24 november 2022 meddelade Toronto Maple Leafs att Börje Salming gått bort i sviterna av ALS. Salming blev 71 år gammal.

Var hittar man Börje Salmings stiftelse?

I samband med att Börje Salming insjuknade i ALS startades en stiftelse i hans namn: Börje Salming ALS-stiftelse. Du hittar stiftelsen, som ska främja medicinsk vetenskaplig forskning för att öka förståelsen och förbättra behandlingen av ALS, på www.borjesalmingstiftelse.se.

När hade Viaplay-serien om Börje Salming premiär?

I september 2022 kom nyheten att en Viaplay-serie om Börje Salmings liv var på gång. Serien, där Börje Salming spelas av Valter Skarsgård, hade premiär den 19 november 2023.

Även den amerikanske skådespelaren Jason Priestley, känd från 90-talsserien "Beverley Hills 90210" kommer att medverka i Viaplay-serien om Börje Salming. 

Läs mer om Viaplay-serien om Börje Salming och hans liv här.

När hade "Salminggenen" premiär?

Tillsammans med dottern Bianca Salming gjorde Börje Salming den tredelade dokumentären "Salminggenen", vilken hade premiär på SVT den 23 november 2023. 

Bianca Salming slutför SVT-dokumentären "Salminggenen" efter Börje Salmings död

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

1 timme sedan
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

1 timme sedan
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.

Norske NHL-stjärnan vill spela VM

1 timme sedan
Norske NHL-stjärnan Mats Zuccarello öppnar för att spela VM.

Friidrotten sågas för OS-prispengar

3 timmar sedan
Friidrottens beslut att betala ut prispengar i OS sågas av de andra förbunden. "Man kan inte och borde inte sätta en prislapp på ett olympiskt guld", säger de sommarolympiska idrottsförbundens organisation i ett uttalande.

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

idag 16:48
Erling Braut Haaland dras med skadebekymmer och riskerar att missa Manchester Citys FA-cupsemifinal på Wembley på lördagen.