Oscar Eklind (43) och Juhani Tyrväinen (21) jublar framför Luleåklacken. Skellefteås Pär Lindholm deppar.
Oscar Eklind (43) och Juhani Tyrväinen (21) jublar framför Luleåklacken. Skellefteås Pär Lindholm deppar. - Foto: Pär Bäckström/TT

Två mål på fem sekunder när Luleå derbyvann

Två mål på fem sekunder (!) avgjorde norrderbyt mellan Luleå och Skellefteå. Linus Omark och Oscar Eklind såg till att Luleå kunde ta en sällsynt derbyseger på hemmais, 2–0. Det är derby, heta känslor, skönt att dra det längsta strået, säger Omark till TV4 Play.


Det var första gången på nästan två år – januari 2022 – som Luleå lyckades besegra Skellefteå på hemmaplan.

Matchen var mållös i drygt 48 minuter – men sedan small det till:

+ Linus Omark kunde lirka in 1–0 sedan gästerna fått ett uppspelsförsök brutet i egen zon och Pontus Andreasson hittade Omark ensam framför gästernas målvakt, Luleåfödde David Rautio, 38 år. Omark blev direkt efter målet crosscheckad av Skellefteåbacken Elias Salomonsson som blev utvisad.

Bröt mönstret

+ Direkt efter tekning gick hemmalaget till anfall igen och succéförvärvet Oscar Eklind kunde trycka in 2–0 i numerärt överläge. Hans tolfte mål för säsongen.

Tid mellan målen – fem sekunder!

Rivalmötet och derbyt som det kallas i norr – det är 13 mil mellan städerna längs Norrlandskusten – har haft den märkliga egenheten att det är borta bäst som gäller.

De sju derbymatcherna före torsdagens möte hade vunnits av bortalaget och de sex senaste med uddamålet.

Nollat igen

Luleå vann säsongens första möte på bortaplan med 1–0 och nollade nu Skellefteå igen.

Det var som väntat smockat i Luleås hemmaarena, utsålt (6 150 personer) för nionde gången på elva hemmamatcher den här säsongen.

Publiktrycket var högt, men lagen svarade inte upp emot det i första perioden som blev ganska avvaktande och händelsefattig.

I andra perioden skruvades intensiteten, kampen och tjuvnypen upp – men fortfarande utan att det blev mål.

Skellefteå hade ett par puckar som dansade på Luleås mållinje i början av andra perioden, bland annat sedan Oscar Lindberg träffat stolpen.

Även hemmabacken Erik Gustafsson hade en ramträff.

Hettan och kampen tilltalade spelarna:

— Jag njuter, det är jäkligt roligt där ute. Det är kampen och känslorna och vi vill visa att vi är det bästa laget, säger Pär Lindholm till TV4 Play.

Till slut var det dock hemmaspelarna som fick njuta mest – tack vare de snabba målen i tredje perioden.

TT
Senaste nytt

Svenska sprintsuccén – vann överlägset

Guide: Vasaloppets 100-årsjubileum

1 timme sedan
Nu är det dags för hundrade upplagan av Vasaloppet. Vilka är favoriter? Hur märks det för åkarna att det är ett jubileumslopp? Här kommer en guide som hjälper dig att följa årets lopp.

Svenska succén: Kramer och Larsson till VM-semi

1 timme sedan
Medeldistanslöparen Andreas Kramer och sprintern Henrik Larsson slog båda till med årsbästa i försöken. Men medan Kramer kan dra sig tillbaka för dagen väntar en hektisk kväll för Larsson. Jag är sjukt taggad. Jag brukar bli bättre och bättre ju fler lopp jag springer på ett mästerskap, säger Larsson.

Elvira Öbergs revansch: Tvåa i Holmenkollen

2 timmar sedan
Efter en tung säsong och ett svagt individuellt VM tog Elvira Öberg revansch. Den svenska skidskyttestjärnan slutade tvåa i distansloppet i Holmenkollen.

Tävlingskrock för svenskhoppet – missar EM

2 timmar sedan
Den första stöten lovade riktigt gott. Axelina Johansson fick i väg kulan 18,68 meter – och gladde sig åt årets hittills längsta stöt. Men roligare än så fick hon inte. Jag tycker ändå att jag gör bra ifrån mig, säger hon efter åttondeplatsen i inne-VM.

Guide: Allt du behöver veta inför F1-premiären

2 timmar sedan
Formel 1 är tillbaka för en ny säsong. Kan någon stoppa Max Verstappens jakt på fjärde raka världsmästerskapstitel? Här är allt du behöver veta inför helgens premiär.