Johanna Fällmans New York vann den historiska PWHL-premiären mot Toronto med 4–0. Arkivbild.
Johanna Fällmans New York vann den historiska PWHL-premiären mot Toronto med 4–0. Arkivbild. - Foto: Pär Bäckström/TT

Svenska stjärnan vann den historiska premiären

Den tidigare Luleåbacken Johanna Fällman var med och skrev historia när hennes New York vann PWHL-premiären mot Toronto med 4–0. Det känns surrealistiskt, säger Ella Shelton som gjorde det historiska första målet efter tio minuter.


Proffsligan PWHL (professional women's hockey league) är damhockeyns motsvarighet till herrarnas NHL. Ligan består av sex lag och och sex spelare i varje lag måste erbjudas ett treårskontrakt som är värt minst 80 000 dollar per år, motsvarande cirka 800 000 kronor.

Landslagsmålvakten Emma Söderberg är PWHL:s andra svenska. Söderberg spelar i Boston och laget har sin premiär mot Minnesota, där Pernilla Winberg är assisterande tränare, på onsdag.

Basebollaget LA Dodgers delägare Mark Walter är en av initiativtagarna och tennislegendaren och jämställdhetskämpen Billie Jean King sitter i styrelsen. Inför ett fullsatt Mattamy Athletic Centre skötte även Jean King det ceremoniella nedsläppet under nyårsdagens premiär.

När planerna om PWHL offentliggjordes lades den existerande nordamerikanska ligan, PHF, ned och gick samman med den nya. I PHF spelade inte USA:s och Kanadas bästa spelare då de ansåg att lönerna var för låga.

TT
/
nhl
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!