Jonathan Johnson stod för fem assist i Skellefteås storseger mot Linköping. Arkivbild.
Jonathan Johnson stod för fem assist i Skellefteås storseger mot Linköping. Arkivbild. - Foto: Pär Bäckström/TT

Powerplaydominans efter "respektlös tackling"

Skellefteås powerplay var glödhett när man krossade Linköping med 7–1. Sex av målen mål gjordes i spel med en man mer på isen, det sjunde under en avvaktande utvisning.


— Det var nästan bara powerplay kändes det som. Sex mål i pp har jag aldrig varit med om förut, säger Skellefteås Jonathan Johnson, som själv assisterade till fem av lagets sju mål.

Nästan lika effektiva var Oscar Lindberg, med två mål och två assist, och Jonathan Pudas med ett mål och tre assist.

Omtalad huvudtackling

Känslorna var på kokpunkten redan från start och det hade inte gått många minuter innan matchens första handgemäng startade. Sedan fortsatte gruffet och kulminerade när Linköpings Lance Bouma ådrog sig matchstraff efter en huvudtackling på den unge Skellefteåbacken Tim Barkemo. Under femminutersutvisningen som följde gjorde Skellefteå två mål.

— En respektlös tackling. Han kommer in som trea och hoppar in den. Hoppas det har gått bra för Barkemo, säger Jonathan Johnson om Boumas tackling.

Den blev matchavgörande.

— Tycker vi spelar bra fram till matchstraffet. Sedan tappar vi huvudet och sätter oss själva i problem hela tiden med en massa dumheter. Dålig disciplin, säger Linköpings tränare Klas Östman.

Att dra på sig utvisningar mot Skellefteå är inte tillrådligt. Den här gången ledde det nästan ofelbart till baklängesmål.

— Vi pratar mycket med varann om vad vi ska göra och tittar mycket på video. Men vi går också mycket på känsla. Den här gången känns det som vi gjorde det varje gång, säger Jonathan Johnson om lagets sylvassa spel med en man mer på isen.

Gästerna har den senaste tiden varit ligans klart formstarkaste lag men mot ett hungrigt Skellefteå var östgötarna tvåa i det mesta.

Skadeskjutet Skellefteå

Matchen var svettig för Linköpings målvakt Jesper Myrenberg som fick 50 skott mot sig.

Det var länge sedan Skellefteå visade upp ett lika fyndigt och svårstoppat anfallsspel som nu.

— Vi värderar lägena bra och tar vara på våra chanser. Vi hade bra känsla i den här matchen, säger Jonathan Johnson.

Med sin fjärde raka seger klev Västerbottenslaget upp jämsides med Linköping i toppskiktet av SHL-tabellen men nu börjar det se riktigt tunt ut på backsidan. Sedan tidigare hade man tre unga backar på skadelistan, bland andra JVM-spelaren Axel Sandin Pellikka. Nu åkte ytterligare två unga backar på skador. Tim Barkemo fick en befarad hjärnskakning efter Lance Boumas huvudtackling och Frans Haara tvingades också utgå efter en smäll mot huvudet.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!