Daniil Medvedev servar i sin match mot fransmannen Terence Atmane tidigare i veckan.
Daniil Medvedev servar i sin match mot fransmannen Terence Atmane tidigare i veckan. - Foto: Andy Wong/AP/TT

Ny kontroversiell regel i Australian Open: “Stör mig”

Australian Open-publiken tillåts från och med i år gå in och ut från arenan oftare än tidigare. Draget har skapat irritation hos spelare som stjärnan Daniil Medvedev. På läktarna i Melbourne går åsikterna om den nya regeln isär. Spelarna borde få bestämma, säger besökaren Kaye Dove.


Tennis är en sport som av tradition kräver tystnad och stillhet från sin publik. För att uppnå detta finns en klassisk regel som säger att åskådare som lämnat sina platser endast får komma tillbaka in igen vartannat game, när spelarna byter sida.

Till årets Australian Open har man valt att ändra på detta och tillåta inpassering efter varje färdigspelat game.

En av dem som inte uppskattar ändringen är ryssen Daniil Medvedev, som efter sin match i måndags sade att det “definitivt stör mig”.

Förstår irritationen

Mellan arenorna i ett soldränkt Melbourne Park, där turneringen hålls, finns Michelle Tan, som besökt Australian Open flera gånger tidigare. Hon säger till TT att hon förstår att det finns en irritation hos vissa spelare.

— Det är såklart bekvämt för åskådarna, men kanske inte så bra ur spelarsynpunkt, säger Michelle Tan.

Även om hon har förståelse för båda perspektiven är hon på det klara med var hon själv står.

— Jag tycker att det viktigaste i det här är spelarna, vi måste respektera dem och ta hänsyn till sådant som de finner störande. Därför skulle det antagligen vara bättre med färre tillåtna inpasseringar.

"Traditionellt ganska tyst"

En annan rutinerad besökare är Marianne Edwards. Hon är ännu mer kritisk till regeländringen.

— Jag tycker att man skulle ha behållit det som det var. Tennisen är traditionellt ganska tyst, det finns regler att förhålla sig till, man stör inte spelarna. Jag är emot den här nya policyn.

Väninnan Kaye Dove håller med.

— Spelarna borde få bestämma, det är deras turnering.

Marianne Edwards (till vänster) och Kaye Dove (till höger) på plats i Melbourne Park, där Australian Open hålls. Ingen av dem är förtjust i den nya regeln.

Hur upplever då spelarna störande rörelser på läktarna när de står nere på planen? TT ställer frågan till damernas världsetta Iga Swiatek.

— Jag skulle säga att vissa spelare inte bryr sig, men själv är jag ganska känslig. Jag kan hitta fokus och hamna “i zonen”, men ibland när jag lägger märke till rörelser blir jag lite irriterad. Då är det bättre för mig att vänta lite och se vart personerna är på väg, säger polskan, men understryker också att hon inte kände sig störd under tisdagens match.

Herrarnas världsetta Novak Djokovic uttryckte å sin sida i sin öppningsmatch i söndags frustration över att åskådarna tog för lång tid på sig att sätta sig.

Kluven inställning

På presskonferensen efteråt lät han mer kluven till publikens nyvunna frihet.

— Jag förstår att det bakomliggande motivet är att förstärka och förbättra upplevelsen för fansen. Vi spelar för fansen. Vi vill att fansen ska ha en fantastisk och spännande upplevelse, sade han enligt The Age och fortsatte:

— Jag har vant mig vid en viss sorts atmosfär och när det förändras så blir man störd, det gör en aningen distraherad.

Tillbaka ute i Melbourne Park står förstagångsbesökaren Lorenzo Gianotti från Italien utanför Rod Laver Arena, turneringens största med en kapacitet på nära 15 000 personer.

Även han betonar vikten av att spelarna ges möjligheten att kunna fokusera, men understryker också att det trots allt inte råder anarki.

— Personalstyrkan på det här evenemanget är stor och det är bra eftersom de kan bestämma och hålla kolla på när publiken får gå in och ut, man är inte fri att göra helt som man önskar, säger han.

Besökaren Lorenzo Gianotti tror att personalen vid Australian Open klarar av att hålla publiken på arenorna rimligt lugn och stillsam.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!