Norge dominerar i skidskytte.
Norge dominerar i skidskytte. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så vill Sverige stoppa norsk dominans i skidskytte: "Inte bra för sporten"

Norge har varit ett av de främsta länderna i skidskytte under många år. Nu har det svenska landslagets tränare, Johannes Lukas, kommit med ett förslag på hur han vill stoppa den norska dominansen.


De norska skidskyttarna har dominerat sporten de senaste åren, så även i år. Både damerna och herrarna har kammat hem guld efter guld och det är inte sällan flera av dem återfinns på pallplats.

Ny kärlek och partnerbyten – här är alla paren i skidskyttelandslaget

Tränaren om norska dominansen i skidskytte

I en intervju med Expressen har det svenska landslagets tränare, Johannes Lukas, uttalat sig om hur han skulle vilja stoppa den norska dominansen för att jämna ut sporten.

I dag innehar Norge de sex första platserna i den totala världscupen på herrsidan, något Lukas anser inte gynnar sporten.

– Det är inte bra för sporten, det är vi alla överens om, säger Lukas.

Hanna Öberg om kärleksdramat med Martin Ponsiluoma: "Besviken"

Så vill Sverige stoppa Norges framgång i skidskytte

Han menar istället att grundregeln för hur många åkare som får ställa upp i loppen bör minska. I dag har varje nation fyra startplatser men ofta får Norge sex platser. I det senaste sprintloppet och jaktstarten var Johannes Thingnes Bö regerande världsmästare, vilket gjorde det möjligt för en åkare till att komma in i det norska laget. Därtill hade landet fem åkare i topp 15 i världscupen, vilket gav dem ytterligare utrymme till att plocka in en åkare till.

– En grundkvot med fyra, och kanske en femte som mästare vore bättre. Det gör att de bästa åkarna får större chans att vinna. Men det är IBU:s beslut, jag sätter inte reglerna.

Här kan du läsa fler sportnyheter från Nyheter24:

Frida Karlssons nakenchock efter nyheten: "Sprang ut"

Leo Messis SJUKA minutlön för reklamfilmen i Super Bowl

Stina Nilssons märkliga pris efter pallplatsen: "Behöver granskas"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!