Brottaren Jonna Malmgren blev i november uttagen till OS i Paris. I veckan tävlar hon i EM, där hon är regerande mästare.
Brottaren Jonna Malmgren blev i november uttagen till OS i Paris. I veckan tävlar hon i EM, där hon är regerande mästare. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Svenska guldhoppet: "Inget har kommit gratis"

Brottartalangen Jonna Malmgren är regerande Europamästare och ett medaljhopp i OS i sommar. Jag är otroligt stolt över att ha tagit mig hit. Nu inleder hon jakten på sitt tredje raka EM-guld.


Fakta: Jonna Malmgren

Född: Juni 2006, i Hörby.

Klubb: Dalby BK.

Klass: 53 kilo.

Främsta meriter: Dubbla EM-guld (2022 i Budapest, 2023 i Zagreb), femma i VM (2023 i Belgrad), guld i U23-EM (2023 i Bukarest).

Aktuell: Tävlar i EM i Bukarest i veckan. Gör OS-debut i Paris i sommar.

I Zagreb i somras försvarade 22-åringen sitt EM-guld från Budapest – en bedrift hon nu ska försöka upprepa när Europamästerskapen avgörs i Bukarest.

På torsdagen kliver hon in i handlingarna, och går allt som det ska brottas Malmgren om medaljerna på fredag.

— Hon är ju regerande mästare, så hon har stora chanser att vinna, helt klart. Men det är lite tuffare i år, säger landslagschefen Zakarias Tallroth om Malmgrens chanser.

Framför allt är det belarusiskan Vanesa Kaladzinskaja som utmanar svenskan. De möttes i VM i höstas – då blev det svensk förlust.

— Jonna brukar alltid vara snäppet bättre andra gången hon möter en brottare. Jag hoppas vi har gjort läxan ordentligt, säger Tallroth.

"Ser mig som medaljkandidat"

I sommar gör Malmgren OS-debut i Paris, dit hon fixade en svensk kvotplats i 53-kilosklassen genom en femteplats i VM.

— Jag ser mig själv absolut som en medaljkandidat för jag har kapaciteten för det. Sedan kan allt hända i brottning, det kan vara över på sex minuter, säger Malmgren när TT träffar henne på SOK:s OS-läger på Fuerteventura i november.

Skånebördiga Malmgren har satt sjuksköterskeutbildningen i Kristianstad på paus för att fokusera på brottningen detta OS-år.

Att hennes talang skulle vara en gudagåva håller hon inte med om.

— Ingenting har kommit gratis. Många vill gärna slänga orden att jag alltid haft talang, och det är klart att jag haft. Men jag har också gett mig förutsättningarna att bli så här bra och sökt mig till ställen som ger mig den bästa träningen för att lyckas och verkligen kämpat. Jag är otroligt stolt över att ha tagit mig hit.

Aldrig förlorat en final

Landslagschefen Zakarias Tallroth beskriver Malmgren som en närmast komplett brottare med en vinnarskalle utöver det vanliga.

— Hon har aldrig förlorat en mästerskapsfinal. Så tar hon sig till OS-final finns det goda chanser att hon vinner.

Svenske landslagschefen Zakarias Tallroth. Arkivbild.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!