Svenska rallyt tog slut för Kalle Rovanperä redan efter fyra specialsträckor.
Svenska rallyt tog slut för Kalle Rovanperä redan efter fyra specialsträckor. - Foto: Peo Möller/TT

Svenska rallyt: Favoriterna fastnade i snödrivor

Svenska rallyt har precis börjat men redan har två tunga favoriter tvingats bryta. Världsmästaren Kalle Rovanperä och Ott Tänak, förra vinterns vinnare. För båda tog VM-rallyt slut på den fjärde specialsträckan.


Den långa Floda-sträckan – 28,75 km – var sannerligen en utmaning även för de allra främsta. Det blev inte lättare av att en tät dimma lade sig över partier av sträckan.

Tvåfaldige världsmästaren Rovanperä, som valde att avstå Monte Carlo-rallyt för att förbereda sig för Svenska rallyt i trakterna runt Umeå, körde in i en snödriva med sin Toyota.

För fjolårsvinnaren Ott Tänak gick det lika illa, han fick spinn och kraschade sin Hyundai i en snöhög. Bilen fick stora skador, men Tänak fortsatte i reducerad hastighet. Det höll på att sluta i en krock med fransmannen Adrien Fourmaux.

— Vi kom väldigt nära, i en kurva där jag hade foten på gasen och kom upp i närmare 180 kilometer i timmen. Jag är väldigt glad att jag såg honom, sade Fourmaux till wrc.com när han gått i mål på sträckan.

Tänak valde att ge sig efter den incidenten.

Efter åtta specialsträckor leder finländaren Esapekka Lappi, 3,2 sekunder före japanen Takamoko Katsuta.

Oliver Solberg inledde WRC2-klassen med tre raka sträcksegrar, men var ändå irriterad efteråt.

— Känslan är hemsk, snö överallt. Haft flera ”nära ögat”-situationer. Men jag får väl vara nöjd med tiderna, säger Solberg till TV4 Play.

Inför helgen leder Solberg, 29,4 sekunder före estländaren Georg Linnamäe.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!