Thobias Montler slutade åtta i VM-finalen i Glasgow.
Thobias Montler slutade åtta i VM-finalen i Glasgow. - Foto: Christine Olsson/TT

Montler åtta i VM-finalen: "Det fanns inte där"

Thobias Montler lyckades inte försvara sitt VM-silver från Belgrad 2022. Han var inte ens i närheten av en medalj. Jag krigar för det i dag, men det fanns inte där, säger han efter längdfinalen i Glasgow. Dominanten Miltiadis Tentoglou, Grekland, vann igen.


Svenskhoppet Montler var aldrig särskilt nära VM-medaljerna i sandlådan i Emirates arena. Hans bästa hopp mätte blygsamma 7,80, ett resultat som räckte till en åttondeplats.

— Visst, de hoppar bra i dag, men det är inga skrämmande längder som man trillar baklänges av. Jag känner att om jag är i slag och har fått rätt förutsättningar är det inget som jag inte kan göra. När man ser dessa resultat vill man vara med där uppe och fajtas om det, säger han.

Montler tog silver i inomhus-VM i Belgrad 2022 efter stor dramatik i den sista omgången – men inför det här mästerskapet har svensken haft en strulig uppladdning, med ryggproblem som gäckat honom under vintern.

— Vi försökte hitta problemet för några veckor sedan, men det visade sig att jag hade en klockren rygg så det måste sitta i något annat. Det är det vi måste få bukt med. Det är klart att det ligger i bakhuvudet, det gäller att tänka bort det, säger Montler.

Häftig guldduell

Den regerande världsmästaren både inom- och utomhus, Miltiadis Tentoglou från Grekland, vann VM-guldet efter en häftig duell med den 19-årige talangen Mattia Furlani, Italien.

De båda stannade på 8,22 – och Tentoglou vann till slut efter ett bättre näst bästa hopp.

Medaljörerna i längdfinalen: Mattia Furlani, Italien (silver), Miltiadis Tentoglou, Grekland (guld) och Carey Mcleod, Jamaica (brons).

Greken, som de senaste åren vunnit allt som går att vinna, visade sin klass när han drämde till med 8,15 precis efter italienarens 8,10 – och återtog ledningen.

— Han är otrolig på att göra sånt. Det är hans förmåga att vad någon annan än hoppar så svarar han alltid. Han älskar den situationen, säger Thobias Montler.

Pinsam arrangörsmiss

För bronsmedaljören, jamaicanen Carey McLeod, blev längdfinalen oväntat dramatisk. Funktionärer var nämligen kvar i landningsgropen och krattade när McLeod genomförde ett av sina hopp, och han var nära att landa på krattorna.

— Det är klart att det är en arrangörsmiss. Tar de bort konen och någon fortfarande står och krattar så är det inte klockrent, säger Montler om situationen.

Händelsen ledde till långa diskussioner med funktionärerna, innan McLeods resultat dök upp. Anledningen var att jamaicanen själv fick välja om han ville göra om hoppet eller inte. Händelsen tycktes dock inte störa McLeod, som i den näst sista omgången fick till bronshoppet som mätte 8,21.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rögle kvitterar i SM-finalserien – Pudas skadad

Golfens dominanter vann igen: "Galna veckor"

Vem kan stoppa Nelly Korda och Scottie Scheffler? Golfvärldens giganter fortsätter sin totala dominans – och har på kort tid "snuvat" Sverige på två majortitlar.

Kalmars första seger – drömmål av Skrabb

Kalmar FF är ett vinnande allsvenskt lag igen efter tre inledande förluster. Traditionens makt är uppenbarligen stor. För tredje året i rad vann klubben mot Elfsborg på Borås arena. Den här gången med 2–1 – tack vare Simon Skrabbs drömmål. Den sitter bra, det får man säga, säger matchvinnaren.

Fixade poäng med sena drömträffen

Topptippade Linköping och Häcken delade på poängen efter att Linköpings Michelle De Jongh fått drömträff i sista minuten i det damallsvenska mötet. Det kändes jävligt bra, säger De Jongh.

Erik Karlsson klar för VM-spel: "Oerhört roligt"

3 timmar sedan
Tre Kronor får en mycket fin förstärkning till VM genom stjärnbacken Erik Karlsson.

Anklagar domaren – fick 41 miljoner visningar

idag 17:50
Tre uteblivna straffar fick Nottingham Forest att rasa mot VAR-domaren och anklaga honom för att vara supporter till bottenkollegan. Inlägget på sociala medier har fått över 41 miljoner visningar och Premier League väntas straffa klubben för anklagelserna.