Linus Omark jublar med fansen efter att Luleå säkrat avancemanget till SM-kvartsfinal i ishockey. Luleå vann den tredje och avgörande åttondelsfinalen mot Örebro med 1–0 efter förlängning.
Linus Omark jublar med fansen efter att Luleå säkrat avancemanget till SM-kvartsfinal i ishockey. Luleå vann den tredje och avgörande åttondelsfinalen mot Örebro med 1–0 efter förlängning. - Foto: Pär Bäckström/TT

Luleå till SM-kvart efter förlängningsrysare

Örebros säsong är över. Luleås fortsätter in i SM-kvartsfinalerna. Juhani Tyrväinen höftade in det avgörande 1–0-målet i förlängningen av den tredje och avgörande åttondelsfinalen. Nu väntar SHL-tvåan Växjö.


Fakta: Så spelas SM-kvartsfinalerna

Färjestad–Rögle.

Växjö–Luleå.

Speldagar: 21 mars, 23 mars, 25 mars, 27 mars, eventuellt 29 mars, 31 mars och 2 april.

Skellefteå–Linköping.

Frölunda–Leksand.

Speldagar: 22 mars, 24 mars, 26 mars, 28 mars, ev 30 mars, 1 april och 3 april.

Jakten på SM-guldet i ishockey fortsätter för Luleå. Det kan de tacka Juhani Tyrväinen och Linus Omark för. Och kanske även fru Fortuna.

— Jag trodde att det var jag som gjorde målet så jag blev så jäkla glad. Men den tog ju på Tyrväinen. Men skönt att vi äntligen fick in pucken, säger Omark till TV4 Play efter segern.

Omarks skott var inget vidare, men det träffade lagkompisen Tyrväinen, placerad bredvid Örebros målbur. Via finländarens hockeybyxor lyckades Luleå till slut överlista den för kvällen strålande Jonas Arntzen i bortamålet.

Missade straff

Målet i numerärt överläge – 72.29 stannade matchklockan på – förlängde inte bara säsongen för Luleå, det satte även stopp för en lång kväll av lidande och frustration för hemmapubliken.

Luleå hade mängder av numerära överlägen under ordinarie tid, bland annat fem minuter i powerplay efter det att Örebrojunioren Melvin Fernström fått matchstraff i slutet av andra perioden. Luleå vann skottstatistiken under de första tre perioderna med överlägsna 33–12. Luleå fick en straff i mitten av den tredje perioden.

Men Luleå fick bara inte pucken förbi Arntzen, hur mycket hemmalaget än försökte.

Nervös förlängning

0–0 efter ordinarie tid innebar förlängning och glasklara förutsättningar: nästa mål avgör. Då började nerverna krypa fram, medger Linus Omark.

— Det är klart. Ett skott från dem så kan säsongen vara över. Vi har haft tufft för Örebro i år, vi har ägt spelet i alla matcher den här säsongen men har inte lyckats göra mål på dem. Så det känns extra skönt att stå som vinnare då, säger Omark.

På torsdag inleds SM-kvartsfinalerna. För Luleå väntar Växjö, tvåa i grundserien.

— Vi har 3–1 i matcher på dem i år. Jag tycker kanske att vi är ett lite tuffare lag, ett lite argare lag. Så jag tror att Växjö kommer att passa oss bra, säger Omark.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!