Efter torsdagens krasch väcks nu kritik mot cykelsportens säkerhet. Arkivbild.
Efter torsdagens krasch väcks nu kritik mot cykelsportens säkerhet. Arkivbild. - Foto: Daniel Cole/AP/TT

"Vi är den enda sporten som inte anpassar oss"

Flera cyklister, däribland stjärnan Jonas Vingegaard som fick lungan punkterad, skadades svårt i kraschen i Baskien runt. Nu väcks kritik mot sportens säkerhet. Vi är den enda sporten som inte anpassar oss, vi dödar fortfarande folk, säger Pascal Chanteur, ordförande för franska cyklisters fackförbund.


Under torsdagen fick den fjärde etappen av Baskien Runt avbrytas på grund av en masskrasch.

En av de som skadades allra värst var den danske cykelstjärnan Jonas Vingegaard, som fick föras till sjukhus. Senare skulle det också slås fast att dansken inte bara hade brutit både nyckelben och revben, utan även punkterat en lunga.

På fredagen inträffade en ny krasch i etapploppet med flera cyklister inblandade. Minst ett par cyklister tvingades bryta.

Nu riktar ordföranden för det franska fackförbundet för cyklister, Pascal Chanteur, skarp kritik mot Internationella cykelförbundet (UCI) om säkerheten för de tävlande.

— Behöver vi vänta på ett femtonde dödsfall? Att en åkare blir av med båda sina ben och mister sitt liv för att folk ska vakna? För om det är fallet, så är vi inte långt därifrån, säger han till AFP.

Chanteur passar även på att vädja till UCI att ta sitt ansvar för att säkerheten ska bli bättre i framtiden.

— Jag säger inte att UCI är ansvariga för det som har hänt, men de behöver ta ett större ansvar och lyssna på våra rekommendationer för att fortsätta utveckla säkerheten, säger han och fortsätter:

— Till exempel, vi har alla möjligheter att sänka farterna genom att byta däck. Varför kan formel 1 göra det men inte vi?

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!