Dackarnas Rasmus Jensen fick jubla över ett SM-guld förra säsongen. Arkivbild.
Dackarnas Rasmus Jensen fick jubla över ett SM-guld förra säsongen. Arkivbild. - Foto: Stefan Jerrevång/TT

Vill försvara SM-guldet: "Vet hur svårt det är"

Regerande svensk mästare i speedway – men Dackarna har inte lyckats försvara ett SM-guld sedan 50-talet. Frågan är om man klarar det i år. Jag vet hur svårt det är att försvara ett guld, säger Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg.


Fakta: Premiäromgången i Speedwayligan

Tisdag, kl 19:

Vargarna–Västervik

Dackarna–Piraterna

Lejonen–Rospiggarna

Smederna–Indianerna

De senaste tio säsongerna är det två klubbar som klarat av att försvara ett SM-guld i speedway – Vetlanda, som vann två år i rad 2014 och 2015, och Smederna som vann tre år i rad 2017–2019.

Den regerande svenska mästaren Dackarna har inte lyckats med bedriften sedan slutet av 50-talet, då det blev tre raka guld, men när säsongen nu drar i gång har man chansen igen.

— Vi laddar för ett guld, men jag vet hur svårt det är att försvara ett guld, det är inte många lag som lyckas med det. Smederna gjorde en otrolig bedrift med tre raka guld men det är väldigt ovanligt, det är svårt, säger Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg till Vimmerby Tidning.

Västervik får stå för favoritskapet inför årets säsongstart av Speedwayligan – i alla fall enligt lagledarna som fick säga sitt på en upptaktsträff tidigare i vår.

Kanske kan faktumet att favoritskapet vilar någon annanstans ta bort lite av pressen från Dackarna.

— Det är lite premiärnerver. Man vaknar på natten ibland med lite funderingar och lite nerver, som det ska vara. Det är det här man har längtat efter, det är skönt att det sätter i gång, säger Teurnberg, som konstaterar:

— Alla vill slå de regerande mästarna.

Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg. Arkivbild.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!