Floridas Gustav Forsling (42) firar efter att ha gjort det mål som tar hans lag vidare till semifinal i Stanley Cup-slutspelet. - Foto: Michael Dwyer/AP

Florida till semi – Forsling matchhjälte

Linköpingsbördige Gustav Forsling gjorde det avgörande målet när Florida besegrade Boston med 2–1 och tog sig vidare till semifinal i Stanley Cup-slutspelet. Jag såg den inte gå in, sade en överraskad svensk efter matchen.

Gustav Forslings avgörande kom med bara 1 minut och 33 sekunder kvar att spela av tredje perioden.

— Jag såg den inte gå in. Jag såg bara någon annans reaktion. Det var fantastiskt, sade Gustav Forsling.

"Är den bäste"

Han har gjort tio mål hittills den här säsongen, och två under slutspelet. Men backen brukar framför allt lyftas fram för sitt defensiva arbete.

— Vi pratar om saker som inte är så lätta att mäta. Så är det med Gustav, det finns olika sorters backar, bland dem som spelar på hans sätt är han den bäste, säger tränaren Paul Maurice, enligt Miami Herald.

Forsling sticker inte under stol med att hans namn inte alltför ofta plitas ned i målprotokollet.

— Jag är vanligtvis inte killen som gör de avgörande målen. Jag går ut på isen med målet att försvara. Det är skönt att hjälpa sitt lag att vinna, men jag ska nog hålla mig till försvar, konstaterade Forsling.

Boston inledde målskyttet i matchen genom Pavel Zacha i första periodens sista minut. Floridas kvittering gjordes sedan av finländske Anton Lundell, framspelad av Carter Verhaeghe.

Möter Rangers

Lundell noterades också för assist på Forslings avgörande mål som han gjorde på en retur på ett skottförsök från finländaren.

Florida vann därmed matchserien, som spelas i bäst av sju, med 4–2 och ställs nu mot Mika Zibanejads New York Rangers i semifinalen.

Det är andra året i rad som Florida tar sig vidare i Stanley Cup-slutspelet genom att besegra Boston. Förra året vann Florida i förlängningen i sjunde matchen i första slutspelsrundan.

Dallas vidare

I matchen mellan Colorado och Dallas krävdes det två övertidsperioder innan Dallas Matt Duchene slutligen kunde peta in pucken, slå ut Colorado och ta sitt lag vidare i slutspelet.

Matchen, den sjätte mellan lagen, slutade 2–1.

Dallas kommer att ställas mot antingen Vancouver eller Edmonton i semifinalen. Vancouver leder mot Edmonton med 3–2 i matcher.