Chromatic BF dog av lungblödning i april. Arkivbild.
Chromatic BF dog av lungblödning i april. Arkivbild. - Foto: Julia Nikhinson/AP/TT

Stjärnhästen obducerad – ingen vet dödsorsaken

I april dog plötsligt topphästen Chromatic BF. Nu har hästen obducerats – men trots det finns det meningsskiljaktigheter om dödsorsaken.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Det var inför avgörandet av världscupfinalen som Jill Humphreys häst, Chromatic BF, plötsligt dog. Därefter meddelade det internationella ridförbundet att en obduktion skulle göras, för att få reda på vad som orsakat den plötsliga döden.

Nu är obduktionen gjord, skriver Tidningen Ridsport som refererar till sajten The Chronicle of the Horse, och enligt protokollet lyder dödsorsaken lungblödning och ödem (ett symptom där det finns mycket vätska i vävnaden). Däremot är det ännu inte fastställt vad som orsakade lungblödningen, och där går åsikterna isär.

Enligt USA:s ridsportsförbund kan det finnas flera orsaker. Bland annat nämns en träningsinducerad lungblödning som en orsak. Det innebär en typ av kollaps som uppstår vid för hög ansträngning och stress. Något som hästägaren inte håller med om.

Enligt ägaren ska det snarare handla om en injektion av ett muskelåterställande preparat, selevit, som ska ha utlöst lungblödningen. Injektionen gavs av en veterinär, utskickad av det amerikanska teamet. Något som ägaren inte ska ha informerats om i förväg.

I obduktionsrapporten finns det dock inga bevis åt något av hållen, och därmed går det inte att fastslå vad som utlöste blödningen.

Ägaren överväger nu rättsliga åtgärder mot USA:s ridsportsförbund.

TT