Lördag 8 Maj
Stockholm

Jonsson snuvade Zlatan på Jerringpriset

Lasse Granqvist och prins Carl Philip delar ut Jerring-priset till Helena Jonsson. Priset hämtas Av Staffan Eklund, Årets Ledare.
1 av 3
Lasse Granqvist och prins Carl Philip delar ut Jerring-priset till Helena Jonsson. Priset hämtas Av Staffan Eklund, Årets Ledare. Foto: Scanpix
Zlatan blev årets manliga idrottare. Komikern Morgan Alling tog emot priset för Zlatan som valde att inte dyka upp.
2 av 3
Zlatan blev årets manliga idrottare. Komikern Morgan Alling tog emot priset för Zlatan som valde att inte dyka upp. Foto:
Jonsson snuvade Zlatan på Jerringpriset
3 av 3
Jonsson snuvade Zlatan på Jerringpriset. Foto: Scanpix

Ännu har inte det svenska folket hittat kärleken till Zlatan Ibrahimovic.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Jerringpriset går till....skidskytten Helena Jonsson.

Helena Jonsson tog ett guld, ett silver och ett brons när världsmästerskapen i Pyeongchang avgjordes. Ett guld tog hon bland annat framför den nästan omänskligt starka Kati Wilhelm. Hon hade dessförinnan vunnit den totala världscupen efter flera fina resultat.

Succén fortsatte och hon följde upp med flera världscupssegrar och Jonsson har vuxit fram till att bli ett av de absolut största OS-hoppen i Vancouver om en månad. Nyligen fick hon ta emot SvD:s Bragdguld och nu vann alltså den fantastiske

25-åringen både årets kvinnlige idrottare – och folkets pris, Jerringpriset. Hon vann omröstningen med hela 67 procent av rösterna.

Då Helena Jonsson vill undvika att bli sjuk valde hon att avstå från att hämta upp priset själv. Därför fick skidskyttarnas förbundskapten Staffan Eklund ta emot priset för henne. 

Zlatan Ibrahimovic, Sveriges störste fotbollsspelare, fick nöja sig med att bli årets manlige idrottare.

Senast en svensk vann skytteligan i Serie A var 1955, då var det Milans Gunnar Nordahl som tog hem sin femte raka titel. 54 år senare var det dags igen, då var det Zlatan Ibrahimovic som gjorde 25 mål och tog sin första skytteligatitel. Senare drog han till Barcelona och började prestera direkt för den katalanske klubben.

Årets prestation: Sarah Sjöström

Sarah Sjöström tog guld i VM i simning i Rom. Hon tog inte bara guld, hon klådde även världsrekordet två gånger. Vi har inte nämnt ännu att hon bara var 15 år när hon utförde den här bedriften. Fantastiskt.

Årets lag: Robert Karlsson och Henrik Stenson (Golf)

Vann Par-VM för Sverige har vi har nu fått två erkända stora golfare. Första vinsten för Sverige sedan VM 1991.

Årets idrottare med funktionshinder: Anders Olsson (simning)

- Det var svårt att ta sig upp... det är det inte när jag vinner VM, sade simmaren som under 2009 lyckades vinna tre VM-guld och slå två världsrekord. Respekt.

Sportspegelns pris: Wolmer Edqvist (ishockey)

Domaren som räddade livet på en spelare som hade drabbats av hjärtstillestånd i mötet mellan Örebro och Bofors. Edqvists största bedrift på en ishockeyplan – någonsin.

Årets ledare: Staffan Eklund (skidskytte)

Mannen bakom skidskyttesuccén heter Staffan Eklund. Eklund, Wolfgang Pichler och skidskyttarna kommer förhoppningsvis kamma hem några medaljer i OS om mindre än en månad.

- Wolfgang, du bist ein superfreund, sade Eklund på brytande tyska i tacktalet där han hyllade Pichler.

Årets nykomling: Jonas Jerekbo (basket)

Som första svensk draftades Jerebko av Detroit Pistons som nummer 39. Efter en trevande start har 22-åringen gjort succé i Pistons där han har blivit hyllad av både lagspelare och tränare. Förhoppningsvis har Boråsfödde Jerebko slagit upp dörren till NBA för ännu flera svenskar.

- Han spelar match i New York så därför är jag här, säger mamma Jerebko som tog emot priset.

Allt som en misslyckad Idrottsgala (som vanligt) där Zlatan allstå återigen gick miste om Jerringspriset.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Nästa artikel
Idrottsgalan 2010