Djokovic.
1 av 6
Djokovic.
Federer.
2 av 6
Federer.
Nadal.
3 av 6
Nadal.
Kings of tennis.
4 av 6
Kings of tennis. - Foto: Scanpix
Henin.
5 av 6
Henin.
Serena.
6 av 6
Serena.

Nu börjar stjärnornas krig - allt om kvartsfinalerna

Vi har nått fram till kvartsfinalerna i årets första Grand Slam och ett par riktiga kanonmatcher stundar. Nyheter24.se tar pulsen på alla matcherna och förutspår vem som tar semifinalplatserna i Australian Open.


Kvartsfinaler i Australian Open, herrar:

Roger Federer, Schweiz (1) - Nikolay Davydenko, Ryssland (6)          

Novak Djokovic, Serbien (3) - Jo-Wilfried Tsonga, Frankrike (10)          

Andy Roddick, USA (7) - Marin Cilic, Kroatien (14)          

Andy Murray, Skottland (5) - Rafael Nadal, Spanien (2)

Herrar:

Andy Roddick (7, USA) vs Marin Cilic (14, Kroatien):

Både hårdservande Andy Roddick och supertalangen Marin Cilic har visat upp sin bästa sida i turneringen. I åttondelsfinalen lyckades sjundeseedade Roddick besegra Fernando Gonzalez i en fem-settare. Noterbart från det femte settet var att Roddick inte visade några som helst trötthetstecken, vilket tyder på bra kondition och koncentration. Precis som Roddick, fick även Cilic spela fem set för att ta sig vidare. Kroaten slog US Open-mästaren Del Potro med 3-2, men argentinaren hade svåra blåsor på fötterna. Det här lär bli en tuff match som mycket väl kan gå till fem set. Roddicks rutin, kyla och otrötterliga arbete avgör.

Resultat: Roddick vidare, 3-2 i set.

Andy Murray (5, Storbritannien) vs Rafael Nadal (2, Spanien)

Världsfemman Andy Murray har inte förlorat ett set under turneringen och har således imponerat, men ha i åtanke att 21-åringen haft en väldigt enkel lottning hittils. Och nu ställs han mot titelförsvaren Rafael Nadal, som verkligen är i form. Nadal, som vunnit de två senaste mötena med Murray, är komplett på alla underlag och hans höga tempo och toppspin kommer bli för tung för skotten. Dessutom kommer inte stoppbollar och ryck i djupled från Murrays sida att betala sig på samma sätt som mot exempelvis John Isner.

Resultat: Nadal vidare, 3-1 i set.

Novak Djokovic (3, Serbien) vs Jo-Wilfried Tsonga (10, Frankrike)

En repris på finalen i Australian Open 2008. Då vann Djokovic med 3-0 i set efter ett eminent baslinjespel. Båda spelarna har utvecklats markant, men Djokovics varierande spel med tunga forehands, låga bollar och oerhört känsliga volleys, kommer bli för mycket för Tsonga. Fransmannen gick i åttondelsfinalen en jobbig fem-settare mot Nicolas Almagro, samtidigt som världstrean inte behövde ta ut sig nämnvärt mot Lukasz Kubot.

Resultat: Djokovic vidare, 3-0 i set.

Roger Federer (1, Schweiz) vs Nikolaj Davydenko (7, Ryssland)

Det är väldigt tråkigt att den här matchen redan utspelar sig i kvartsfinalen. Ett möte mellan världsettan Roger Federer och pånyttfödde Nikolaj Davydenko kunde lika bra varit en final. Federers statistik mot Davydenko är visserligen förkrossande, 12-1, men ryssen tog sin första vinst mot den femtonfaldige Grand Slam-vinnaren för bara ett par veckor sedan. Faktum är att Davydenko inte förlorat en enda match under 2010, men i åttondelen mot Fernando Verdasco fick han slita hårt för att ta sig vidare. Hur ska det då gå mot en Federer som visat att han är hungrig efter nya titlar, samtidigt som han just nu antagligen är den formstarkaste spelaren i hela turneringen? Det här vinner Federer!

Resultat: Federer vidare, 3-1 i set.

Damer:

Justine Henin (Belgien) vs Nadia Petrova (19, Ryssland)

Nadia Petrova har stått för turneringens skräll så här långt. I tredje omgången slog hon ut US Open-mästarinnan Kim Clijsters med förkrossande 6-0, 6-1. Petrova fick in alla slag, samtidigt som belgiskan förhoppningsvis gjorde sin sämsta match under 2010. Men nu tar det stopp för 27-åringen. Hon ställs mot en av de bästa spelarna genom tiderna på damsidan; Justine Henin, som gjort comeback. Henin är helt enkelt för bra för Petrova, men om ryskan får in sina bomber kan det bli tufft för den korta Henin.

Resultat: Henin vidare, 2-1 i set.

Jie Zheng (35, Kina) vs Maria Kirilenko (58, Ryssland)

Den kvicka Maria Kirilenko tappade i ranking under 2009, men har under uppehållet till Australian Open förbättrat sin fysik rejält. I första omgången mot landsmanninan Maria Sharapova stod Kirilenko som segrare med 2-1 i set och framgångssagan för den 58:e-rankade ryskan har fortsatt. Nu är hon framme i kvartsfinal mot Jie Zheng, som precis som Kirilenko haft en hel del tuffa matcher. Kirilenko blir för tung för kinesiskan.

Resultat: Kirilenko vidare, 2-0 i set.

Na Li (17, Kina) vs Venus Williams (6, USA)

Na Li slog överraskande ut 19-åriga danskan Carolina Wozniackini i raka set i förra omgången. Den lilla kinesiskan har ett stort spel inom sig, men man bör inte dra för stora växlar av vinsten. Ett hårt tepjat lår hämmade Wozniacki rejält och nu ställs Li mot rutinerade Venus Williams. Världssexan var långt ifrån sitt rätta jag i åttondelsfinalen mot Schiavone. När amerikanskan dock får igång sitt spel, är det få lirare på WTA-touren som orkar stå emot. Det lär ta minst ett set för Williams att komma igång, men sedan blir det raka spåret mot semifinalen.

Resultat: Williams vidare, 2-1 i set.

Serena Williams (1, USA) vs Victoria Azarenka (7, Vitryssland)

Systern Serena är också framme i kvartsfinal och har antagligen spelat bäst av alla i turneringen. Men nu får hon sin första riktiga värdemätare, när hon ställs mot världssjuan Victoria Azarenka. Det ska ändå inte bli några problem för Williams som toppar rankingen på WTA-touren.

Resultat: Williams vidare, 2-0 i set.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryska fäktare nobbar OS-kval

1 timme sedan

Skrällvinsten ger lyft på världsrankningen

1 timme sedan
Anton Källberg förbättrar sin tidigare toppnotering ytterligare. Nu är svensken tolva på världsrakningen i bordtennis.

Fylla på ungdomsturnering: "Förkastligt"

3 timmar sedan
Ledare för det finländska U17-landslaget i ishockey festade till det i samband med en turnering i Sverige – och spydde ner en buss. Nu planerar Finlands ishockeyförbund att anmäla händelsen. Det är helt förkastligt, säger Kimmo Oikarinen.

Chefernas Verstappen-tjafs: “Fokusera på ditt”

3 timmar sedan
Mercedes stallchef Toto Wolff flörtar fortsatt öppet med F1-världsmästaren Max Verstappen. Hans dito i Red Bull, Christian Horner, har tröttnat: Mercedes är sämre än stall som använder sig av sina egna motorer. Jag tycker det är dags att Toto fokuserar på sitt egna stall, snarare än förarmarknaden.

Pettersson näste NHL-spelare klar för VM

3 timmar sedan
Marcus Pettersson är näste NHL-spelare som är klar för spel med Tre Kronor i ishockey-VM.

Lukas om bytet: "Skidskytte är inte så enkelt"

idag 13:52
Johannes Lukas tackar för tiden han fick med Stina Nilsson. Även om succén uteblev. Man får inte tänka att skidskytte är så enkelt, säger landslagstränaren.