Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Roger Federer vann Australian Open

1 av 13

2 av 13

Scanpix

3 av 13

4 av 13

5 av 13

6 av 13

7 av 13

Den briljante schweizaren besegrade skotten Andy Murray i tre raka set.
8 av 13

Den briljante schweizaren besegrade skotten Andy Murray i tre raka set.

9 av 13

10 av 13

11 av 13

12 av 13

13 av 13

Sport | 31/01/2010 12:36

Den briljante schweizaren besegrade en förkrossad Andy Murray i tre raka set. Ingen kan stoppa världsettan.

Den mäktige Roger Federer är återigen mästare i Australian Open. Den här gången som pappa till Charlene Riva och Myla Rose som han fick tillsammans med hustrun Mirka i somras.

- Jag är över månen nu. Jag tror att jag har spelat den bästa tennisen i mitt liv här nere och det känns speciellt att få dela det med er här nere, ni får fram det bästa ur mig, sa Federer efter segern i Melbourne.

Den elegante schweizaren var alldeles för stark för skotten Andy Murray som försökte och försökte men hade varken energin eller tekniken att chocka världsettan.

Efter 6-3 i första och 6-4 i andra gick tredje set till tie break. Murray hade under tredje set flera bra chanser att ta hem segern men blev alldeles för nervös vid de avgörande lägena.

Federer vann till slut en fantastiskt spännande tie break med 11-9 och därmed har världens bäste genom tiderna nu tagit hem hela 16 Grand Slam-titlar.

"Kan gråta om Roger"

För Murray var det ännu ett bevis på att han är redo att utmana spanjoren Rafael Nadal om titeln "Världstvåa". Att bli världsetta kan han och alla andra glömma en tid framåt. Federer är redo igen efter ryggskadorna och kan bli omöjlig att stoppa under 2010. Något även en förkrossad Murray insett efter finalnederlaget.

– Förlåt att jag inte kunde vinna för er i kväll, sa han till sina fanatiska brittiska fans.

– Jag kan gråta som Roger. Det är synd att jag inte kan spela som honom också. Han var mycket bättre än mig i kväll, sa den förkrossade skotten, som brände fem setbollar i tredje set.

Federer gjorde sitt bästa för att få Murray att sluta gråta.

– Du har gjort en otroligt bra turnering och är för bra för att inte ha vunnit en Grand Slam-titeln. Lugn, det kommer, säger Federer.