Stockholm

Kan Federer vinna en äkta Grand Slam?

1 av 4
. Foto: Scanpix
2 av 4
. Foto: Scanpix
3 av 4
. Foto: Scanpix
4 av 4
. Foto: Scanpix

Efter Roger Federers vinst i Australien Open höjs nu röster om att den briljante schweizaren kan vinna en äkta Grand Slam. Nyheter24.se förutspår om Federer kan leva upp till förväntningarna eller om historien tar en annan vändning.


Läs mer

2010 kunde inte börjat på ett mycket bättre sätt för Roger Federer. Den nu sextonfaldige Grand Slam-vinnaren lekte sig fram till titeln i Australien Open och besegrade på vägen bland annat Nikolaj Davydenko och Andy Murray. Det är två spelare som, tillsammans med Rafael Nadal, inför turneringen var Federers största hot till titeln.

Davydenko hade två raka vinster mot schweizaren, men ryssen hade aldrig tidigare vunnit en femsettare mot tenniskungen. Och det blev det heller inte ändring på under årets första Grand Slam; Federer vann med klara 3-1 i set i kvartsfinalen.

Murray hade inför finalen starka 6-4 i inbördes möten med Federer, men skotten hade, precis som Davydenko, aldrig vunnit  över världsettan i en femsettare. Den statistiken stod sig som bekant även efter dagens final och frågan är nu om Federer har kopplat ett så pass starkt grepp om herrtennisen att han lyckas med bedriften att vinna en äkta Grand Slam; samtliga fyra Grand Slam-turneringar under ett och samma år.

Franska Öppna tuffast

Nästa gigantiska stopp på vägen för Roger Federer och resten av toppen på ATP-touren är Franska Öppna i slutet av maj. Federer är titelförsvarare, men grusspecialisten Rafael Nadal ses som förhandsfavoriten. Däremot har spanjoren inte övertygat alls sedan han kom tillbaka från sin knäskada i slutet av förra sommaren. I Australian Open fick han åter igen problem med knäna och tvingades avbryta kvartsfinalen mot Murray.

Andra tänkbara hot mot Federer är givetvis Robin Söderling, som ju gick till final i turneringen förra året. US Open-mästaren Juan Martin Del Potro var ytterst nära att ta en skalp mot just Federer i semifinalen i Franska Öppna, även det förra året, och det är den turnering som oftast brukar innebära störst problem för den briljante 28-åringen. Samtidigt ligger Novak Djokovic och lurar som fisken i vattnet och kan mycket väl stå för en lika bra, om inte bättre, grussäsong än i fjol.

Men skulle Federer ännu en gång hantera gruset i Paris till fullo, ligger vägen vidöppen för en äkta Grand Slam; en bedrift som bara Rod Laver tidigare klarat av. Efter Franska Öppna väntar gräset i Wimbledon och där är givetvis Federer, som vunnit turneringen vid sex tillfällen, den solklara favoriten. Tuffast konkurrenter i turneringen är utan tvekan Andy Murray, Andy Roddick och Rafael Nadal, om han får ordning på spelet.

Tidernas rekord talar för Federer

Efter att Roger Federer möjligtvis vunnit både Franska Öppna och Wimbledon, finns det bara ett hinder kvar för världsettan, nämligen US Open. I den turneringen fick Federer ge sig i en lång femsettare mot Del Potro förra året, och det finns i år gott om titelaspiranter. Förutom Federer och Del Potro, stormtrivs också Murray, Djokovic, Davydenko och Söderling på det snabba underlaget.

Däremot innehar Federer ett rekord, som mycket väl kan beskrivas som det mest svårslagna i tennishistorien. Han har tagit sig fram till minst semifinal i Grand Slam-sammanahang 23 (!) gånger i rad och schweizaren har varit i final i de senaste 18 av 19 gångerna det begett sig. Ett rekord som visar att Federer är bäst och störst när det verkligen gäller.

Och med den form och överlägsenhet han visade gentemot ATP-fältet under Australian Open finns det goda möjligheter för Federer att vinna en äkta Grand Slam. Men vi som följde det gångna tennisåret vet att det kan svänga otroligt snabbt. För exakt ett år sedan brast Federer ut i gråt under sitt tacktal efter förlusten mot Rafael Nadal i just Australian Open. Då spekulerades det i att Federer var slut som spelare, att han aldrig skulle slå Pete Sampras rekord på 14 Grand Slam-titlar. Men i dag stod han på samma podium med hela tennisvärlden i sina händer och log stolt över sina 16 Grand Slam-titlar.

- Jag svävar på moln just nu, sade tenniskungen.

Frågan är bara om tidernas störste spelare fortsätter att sväva fram längs molnen eller om en vändning bland någon av de övriga toppspelarna kan vara på gång. I vilket fall har ett tennisår på förhand sällan varit så intressant som det är 2010.

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.