Reis tangerade rekord och blev tvåa

Nina Reis var bara ett slag från att bli historisk i Göteborg masters. (TT)


Men efter en miss på sista hålet på Europatouren i Göteborg masters fick hon nöja sig med att tangera den lägsta rundan som spelats på touren.

– Det är grymt coolt, sade Nina Reis, som slutade tvåa bakom Gwladys Nocera.

Ingen har någonsin gått en lägre runda än 61 slag i en tävling på damernas Europatour. Nina Reis var inte bara nära att gå runt på 60, efter att bland annat ha gjort tre eagles - hon var inför det avslutande hålet uppe och nosade på den för golfare magiska siffran 59.

– Tanken slog mig när jag chippade i på 17:e, när jag började räkna efter. Men det kändes viktigare att få en bra avslutning på tävlingen än skjuta för 59, sade hon efteråt.

Drömmen om 59 dog när bollen landade i bunkern. Det blev 61 till slut.

– Jag var lite skakig, medgav Nina Reis, vars personliga rekordrunda var på 64 slag.

Men det var ändå med ett stort leende 28-åringen satte bogeyputten på det 18:e hålet.

Efter lördagens missräkning, då hon gick runt på 73 slag, sade Nina Reis till sig själv att om hon gick tio under par på avslutningsdagen så skulle det bli en bra tävling. På söndagen steg hon upp och gick elva under par.

– Jag tänkte väl kanske aldrig att det var realistiskt från början, men sedan så körde jag bara på. Att jag gick elva under är ju helt fantastiskt. Jag fattar det fortfarande inte.

Och Kungälvstjejen Reis gjorde det på en Europatourtävling i hemkommunen. Nu rankar hon andraplatsen i den första upplagan av Göteborg masters högre än tiondeplatsen i British open 2006.

– Det känns jättestort för stunden. Det är nästan min hemmaplan, en massa familj och vänner var ute och tittade, så just nu känns det här större.

Tävlingen vanns som väntat av Gwladys Nocera, som pallade för trycket och krossade rekordet för en tävling över fyra rundor på Europatouren. Hon gick runt på totalt 259 slag och stannade på 29 under par. Det tidigare rekordet, som Laura Davies satte 1995, var 267 slag (-25).

– Det känns bra. Jag försökte nå 30, men missade på 18:e igen. Det var svårt att koncentrera sig mot slutet av rundan, för jag visste att det var klart, sade Nocera efter prisceremonin.

Den 33-åriga fransyskan fortsätter att satsa på Europatouren. Att flytta till USA intresserar henne inte. Svaret på varför kom snabbt och rakt.

– För jag är lycklig här.

Den första upplagan av Göteborg masters har minst sagt präglats av rekorden. Banan lades med hårda vindar i åtanke, och tävlingen har spelats med lägesförbättring - vilket en del spelare menar har gjort den för lätt.

– Två perfekta dagar med solsken, då blir resultaten bra eftersom tjejerna är väldigt duktiga golfare, var tävlingschefen Steve Kavanaghs förklaring. Resultaten har varit lägre än jag trodde. Men jag är nöjd, folk kommer för att se birdies.

TT: Kan det inte vara problematiskt för tävlingens trovärdighet om banan verkar för lätt?

– Titta på spelare som Helena Alfredsson och Linda Wessberg som gick över par och missade kvalet. De lär inte säga att den är så lätt.

Skrivet av:

Senaste nytt

Guldtränaren tar över Linköping: "En stor ära"

1 timme sedan

Straffar avgjorde för HV 71 mot Örebro Hockey

1 timme sedan
HV 71 mötte Örebro Hockey hemma i en match i SHL som båda lagen kunde ha vunnit. Efter ordinarie matchtid var det oavgjort, och inte heller i förlängningen kunde något lag avgöra. Först efter straffar kunde hemmalaget vinna med 3-2 (1-0, 0-1, 1-1, 0-0, 1-0). Det avgörande straffmålet stod Henrik Borgström för.

Seger för Malmö – steg åt rätt håll mot Oskarshamn

2 timmar sedan
Malmö har varit i en svacka med fyra förluster i rad i SHL. Men hemma mot Oskarshamn bröts den sviten. Det blev 4-3 (1-0, 2-0, 0-3, 1-0) efter förlängning i matchen i Malmö Arena.

Tungt för Växjö – Leksand bröt fina vinstsviten

2 timmar sedan
Växjö har haft en stark period i SHL och inför matchen hemma mot Leksand hade laget tagit sex raka segrar. På torsdagen tog det stopp och matchen i Vida Arena slutade 2-3 (0-1, 1-0, 1-1, 0-0, 0-1) efter straffar. Det var första förlusten sedan den 2 november för Växjö.

Förlustsviten bruten för Linköping

2 timmar sedan
4-0 (2-0, 1-0, 1-0) slutade matchen i SHL mellan Linköping och gästande Modo Hockey. Det betyder att Linköping äntligen bröt sin svit med fyra raka förluster.

Ibrahim Watson-Boye fixade segern för Borås Basket

2 timmar sedan
Det blev ett riktigt poängfyrverkeri för Borås Baskets Ibrahim Watson-Boye i matchen mellan Borås Basket och Umeå i Svenska Basketligan herr. Ibrahim Watson-Boye stod för hela 30 poäng i matchen som Borås Basket vann på hemmaplan med 90-70 (19-24, 27-15, 19-11, 25-20).