Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Wada varnar: alla kommer avslöjas

1 av 4

Scanpix

2 av 4

Scanpix

3 av 4

Scanpix

4 av 4

Scanpix

Sport | 10/02/2010 15:02

Antidopningsbyrån Wada sätter skräck i de dopade deltagarna inför OS.- Den som klarade sig ena dagen, kan fällas senare, säger Arne Ljungqvist, vice ordförande för Wada.

Inför OS i Vancouver har ett antal dopade stjärnor avslöjats. Och nu menar Arne Ljungqvist, vice ordförande för antidopningsbyrån Wada, att de som dopat sig lagom till OS lär få det hett om öronen.

- Just nu utvecklar vi en testmetod för de speciella ämnen som framställs av läkemedelsindustrin. De som kommer att använda sig av dessa ska veta att vi kan analysera prover i upp till två år, säger Ljungqvist vid en presskonferens i Vancouver.

- Den som klarade sig ena dagen, kan fällas senare.

2000 urinprov under OS

Under OS kommer IOK, internationella olympiska kommitén, att ha över 30 anställda på plats för att lyckas med det omöjliga - ett dopningsfritt OS. Hela 2000 urin- och blodprov kommer att genomföras under spelen, vilket är anmärkningsvärda 800 fler än för fyra år sedan, när vinter-OS utspelade sig i Turin.

- Jag kan inte säga vad vi kommer att hitta, bara att vi är fullt utrustade, säger Patrick Schamasch, medicinskt ansvarig hos IOK.