Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Han orsakade kraschen själv"

Scanpix

Sport | 13/02/2010 14:18

Orsaken till dödskraschen? De flesta ifrågasätter banans säkerhet. Men enligt Internationella rodelförbundet var olyckan Nodar Kumaritashvilis eget fel.

Rodelåkaren Nodar Kumaritashvilis tragiska bortgång på fredagen har satt igång en het diskussion om vad som egentligen orsakade olyckan.

Många ifrågasätter banans säkerhet. Men enligt Internationella rodelförbundet, FIL, och VANOC, var orsaken till kraschen utövarens egna misstag.

”Det ser ut som att utövaren kom sent ut ur kurva 15 och kompenserade inte på rätt sätt för att komma in rätt i kurva 16",skriver FIL i ett uttalande.

Förbundet skriver vidare att den 21-årige georgiern kom in sent i nästa kurva och att problemet aldrig kunde rättas till.

”Våra tekniker åkte och undersökte banan efter olyckan och kom fram till att det inte fanns någon indikation på att olyckan orsakades av brister i banan.”

Banans arkitekt, tysken Udo Gurgel, anser däremot att förändringar visst kan göras.

– Vi måste se över vad som måste ändras. I slutet av banan kan vi öka höjden på väggen med kanske 40 till 50 centimeter, säger den Gurgel enligt Sport Bild.

Schemat för rodeltävlingen har inte ändrats något efter dödsfallet, utan kommer att avgöras som planerat.

Se dödskraschen här (varning för starka bilder):