Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Charlotte Kalla tog guld

1 av 5

SCANPIX

OS-debuten kunde knappast ha slutat på ett bättre sätt för den nyblivna mästarinnan.
2 av 5

OS-debuten kunde knappast ha slutat på ett bättre sätt för den nyblivna mästarinnan.

SCANPIX

3 av 5

SCANPIX

4 av 5

SCANPIX

Charlotte Kalla har bärgat Sveriges första OS-guld.
5 av 5

Charlotte Kalla har bärgat Sveriges första OS-guld.

SCANPIX

Sport | 15/02/2010 19:40

Charlotte Kalla har tagit Sveriges första OS-guld. Anna Haag endast sekunder från pallen.

Charlotte Kalla har tagit Sveriges första OS-guld.

Den 22-åriga stjärnan inledde väldigt starkt och åkte otroligt snabbt under hela loppet. Motståndarna hade inte en chans på tio kilometer.

Hon tog därmed det första svenska längdguldet på 42 år - och hon gjorde det med bravur. Kalla ledde vid varenda mellantid och kom i mål med tiden 24:58.4.

- Det här känns helt crazy, säger Kalla till SVT direkt efter loppet, och som inte riktigt kan förstå vad som har hänt.

Estländskan Kristina Smigun-Vaehi slutade tvåa med tiden 25:05.0.

- Jag försökte bara att hålla farten hela vägen in över mållinjen. Jag vet att Smigun har avslutat starkt förut. Jag ville verkligen ha sekunderna på min sida i dag.

Hur känns det nu?

- Jag känner mig lite förvirrad. När jag var ute på banan försökte jag ta det som vilket världscuptävling som helst. Men det kommer att ta långt tid att få det att sjunka in, säger Kalla.

Den nyblivna OS-mästarinnans lopp kunde knappast ha slutat på ett bättre sätt. Debuten avklarades med ett bärgat guld och framtiden ser minst sagt ljus ut för Kalla.

– Jag hann tänka på upploppet att ”shit, det är inte världens vanligaste världscuptävling”. Men jag försökte bara att boxa bort de tankarna så fort som möjligt, säger hon.

Anna Haag sekunder från pallen

Sverige var även nära ytterligare en medalj. Men Anna Haag hamnade till slut på en fjärdeplats - endast fem sekunder från trean Märit Björgren.

- Jag kommer att vara jättenöjd med det här i kväll, säger Haag till SVT. Hon hade före starten sagt att fjärdeplatsen var det värsta.

- Det var ett tufft lopp och även om jag var lite feg utför och tappade så kunde jag inte gått så mycket snabbare.