Ryssland krossade Lettland. - Foto: Scanpix
10 av 12
11 av 12
12 av 12

Ryssland lekte i premiären

Ryssarna gjorde vad man kunde förvänta sig mot Lettland. Man stod för en överkörning och visade i åtminstone två perioder upp den offensiv som gjort laget så fruktat inför turneringen och vann till slut med 8-2. - Det var ingen perfekt match. Vi gör många defensiva misstag och måste tänka över det, sade Ilja Kovaltjuk.

Ryssland är inne i turneringen och gjorde en ganska väntad inledningsmatch mot Lettland.
Man bjöd på mål, utskåpning och blandade det med åtminstone en period av sedvanlig rysk nonchalans.

I första spelade man strålande. Sergej Fjodorov öppnade upp med att tidigt göra en underbar diagonalpass till Danis Zaripov på bortre stolpen som sköt matchens första mål.
Sedan rullade det på och ryssarna vann perioden med 3-0.

I andra tog ryssarna den typen av semesterlir som gjorde att många nog räknade med att det inte skulle bli mer show. Man satte bara ett mål, ett sent sådant i powerplay av Jevgenij Malkin.

Men i tredje blev det målshow igen. Från båda lagen. Under periodens första tre och en halv minut hade letterna gjort två mål - och ryssarna tre.
Då hade Aleksandr Ovetjkin och Danis Zaripov hunnit bli tvåmålsskyttar och Ilja Kovaltjuk fått göra sitt första mål.

Matchen slutade 8-2 sedan Aleksej Morozov skickat in sista målet med minuten kvar.

Efteråt var ryssarna inte helt nöjda med spelet.

- Det var ingen perfekt match. Vi gör många defensiva misstag och måste tänka över det, sade Ilja Kovaltjuk till SVT.

Kovaltjuk hade inte alls samma syn på hur Ryssland ska kunna vinna guld. De flesta tror att om ryssarna ska vinna, så är det genom att göra fler mål än motståndarna snarare än att släppa in färre.

- Vi har mycket styrka framåt, men det är det bästa försvaret som kommer vinna… så vi måste bli bättre där.