En premiärseger var allt som krävdes.
En premiärseger var allt som krävdes. - Foto: Bildbyrån

Lundqvist höll nollan i Tre Kronors premiärseger

Tre Kronor var långt ifrån att spela ut Tyskland i OS-premiären. Det blev bara 2-0 för svenskarna sedan man gjort båda målen i andra perioden och Tyskland stod upp bra under hela matchen. Mattias Öhlund öppnade målskyttet med sitt, faktiskt, första mål för säsongen.

Det blev ingen stor hockeyunderhållning som Tre Kronor bjöd på för de nattvakande svenskarna som valde att stanna uppe och följa lagets OS-premiär.

- Första perioden var ganska nervöst. Man vill komma igång på ett bra sätt. Man vill ju få det här lugnet i gruppen och inte behöva stressa upp oss, säger Henrik Lundqvist till SVT.

Det blev bara två mål i matchen och Tyskland stod upp oväntat bra. Man hade 0-0 efter första perioden och hade goda möjligheter att ta ledningen i inledningen av andra.

Då hade Niklas Kronwall en utvisning med sig in till perioden och Johnny Oduya tog en tidig 2+10:a i andra och gav tyskarna över minuten i fem mot tre.
Det gav ett skott i ribban och ett i stolpen och bra tryck i övrigt.

Men Tre Kronor redde sig och kunde ganska omgående efter att man blev fulltaliga få in ledningspucken när man själva fick numerärt överläge.
Och det var ingen väntad målskytt. Mattias Öhlund, som inte gjort ett enda mål i NHL under säsongen, tryckte in matchens första mål efter starkt skymningsarbete framför mål av tidigare lagkamraten Daniel Sedin.

Andra målet kom tio minuter senare när Daniel Alfredsson vann puck åt Nicklas Bäckström som ställde Loui Eriksson med vidöppet mål.

- Bäckström chippade in den och sen fick vi bra tryck på dom. Bäckström snodde tillbaka den och spelade in rätt bra till Loui där, säger Daniel Alfredsson till SVT.

Douglas Murray bildade granithårt backpar med Johnny Oduya, som fick sitta av större delen av andra perioden i utvisningsbåset. Något som Murray inte var sen att påpeka efteråt.

- Han tog ju ledigt där i andra perioden, men annars har det fungerat bra tycker jag.