3 av 5
4 av 5
5 av 5

Brodeur vann målvaktsfighten – hjälte i straffläggningen

Matchen mellan Schweiz och Kanada bjöd på stor dramatik. Efter tre perioder stod det 2-2 och i förlängningen kunde inget lag avgöra. Istället blev det ett rafflande straffavgörande – där Kanadas Martin Brodeur vann duellen mot Jonas Hiller.

I premiärmatchen mot Norge hade hemmanationen Kanada problem och man behövde hela 23 minuter på sig för att göra sitt första mål i turneringen.

När Schweiz stod för motståndet i den andra gruppspelsmatch blev det återigen tufft. Tappert kämpade schweizare såg till att matchen gick hela vägen till straffar – trots att Kanada var det bättre laget matchen igenom, samt stod för en enorm anstormning i förlängningen.

Stospelande Schweiz-målvakten Jonas Hiller stod för tre straffräddningar, men det gjorde även rutinerade Martin Brodeur. Fjärde straffskytt för Kanada var Sidney Crosby – och Pittsburghstjärnan drog till med ett rappt handledsskott som satt precis under stöten.

All press var nu på Martin Plüss. 32-åringen, med förflutet i Förlunda, tog fart, gled över blå och kollade redan där upp för att hitta en lucka på den rutinerade målvakten som stod framför honom. Det blev ett avslut som var menat att sitta i de högre regionerna av målet, men så blev det inte. Skottet blev för lågt och den väldige Brodeur blev stor matchhjälte för guldjagande lönnlöven.

Jonas Hiller, som gick förlorande ur målvaktsfighten, konstaterade ändå att hans Schweiz stått för en mäktig insats.

– Att få oavgjort mot Kanada, i Vancouver, är stort. Jag önskar att vi hade fått med oss tre poäng, men jag är ändå väldigt nöjd, säger Hiller till SVT.