Schweiz stod upp bra mot Kanada och fixade en poäng. - Foto: Scanpix
7 av 8
8 av 8

Efter skrällen mot Kanada: "Laget kan utföra mirakel"

En mirakulös målvaktsinsats och ett vilt kämpande Schweiz höll på att bli för mycket för guldfavoriten. Det krävdes en straffläggning och en resolut Sidney Crosby för att Kanada skulle besegra Schweiz. - En av de mest minnesvärda matcherna i karriären, säger den storspelande schweiziske målvakten Jonas Hiller.

För fyra år sedan gjorde Schweiz det osannolika och besegrade Kanada med 2-0 vid OS i Turin. I natt höll det på att bli en ännu mer osannolik repris.

Schweiz, anfört av Anaheim Ducks fantastiske målvakt Jonas Hiller, pressade Kanada till en straffläggning.

Kanada hade full kontroll på händelserna och ledde med 2-0 halvvägs in i matchen när saker och ting tog en oväntad vändning. Det började med Ivo Rüthemanns 1-2-reducering 8.59 in i den andra perioden. Den kom som en blixt från klar himmel efter att Kanada spelat ut Schweiz under första halvan av andra perioden.

Målet fick matchen att byta skepnad och plötsligt var det underdogen som hade intiativet. Med bara tio sekunder kvar av perioden kvitterade sedan Schweiz genom backen Patrick Von Gunten, vars skott från vänsterkanten styrdes in bakom den kanadensiske målvakten Martin Brodeurvia forwarden Patrick Marleaus skridsko.

- Vi kanske hade en lite seg start, men i andra perioden blev det bättre och under andra halvan av matchen spelade vi riktigt bra och lyckades etablera bra spel i deras zon, säger den schweiziske kaptenen Mark Streit till SVT.

Rånade klubbkamraten Getzlaf med plocken

I den tredje perioden böljade spelet fram och tillbaka. Kanada hade de hetaste chanserna, men stötte på en av OS-turneringens hetaste målvakter just nu. Jonas Hiller spelade på toppen av sin förmåga och stoppade allt som Kanada hade att erbjuda i chansväg.

Speciellt minnesvärd var plocken på klubbkamraten Ryan Getzlafs avslut. Då hade Hiller redan gjort en räddning i momentet innan, tappat klubban och legat på mage innan han reste sig och fick upp plocken i vädret.

- Det var mot en av mina lagkamrater så det kändes så klart underbart, säger Hiller.

27-åringens storspel - totalt 44 räddningar - tog Schweiz till ett straffavgörande. Där räddade Hiller och Martin Brodeur samtliga sex straffar i grundomgången innan Sidney Crosby satte sitt andra strafförsök i den fjärde omgången. Den tidigare Frölundacentern Martin Plüss fick chansen att kvittera, men stoppades av Brodeur.

- Hela laget gjorde en tapper insats. Jag är glad över hur vi spelade, men det var synd att vi förlorade efter straffar, säger Jonas Hiller till SVT.

Den schweiziske målvakten var mån om att inte framhäva sin egen insats, men medgav att matchen var speciell.

- Jag vet inte om det var min allra bästa, jag hade några riktigt bra i slutspelet med Anaheim förra säsongen. Men det var i alla fall en av de mest minnesvärda matcherna.

Mark Streit känner att Schweiz kan slå vilken motståndare som helst i OS - bara man fortsätter att spela som ett lag.

- Inidividuellt kan vi inte rå på Kanada eller USA, men som lag kan vi utföra mirakel.