1 av 2
- Foto: Scanpix
2 av 2
- Foto: Scanpix

Hellner knäckte Northug - och hans stav

Marcus Hellner tog hem OS-guldet i skiathlon och passade samtidigt på att bryta Petter Northugs stav.


Marcus Hellner bröt av ren olyckshändelse Petter Northugs stav. En händelse som gjorde att det norska medaljhoppet tappade ett par sekunder. Men Norge tänker inte lämna in en protest.

- Protest? Nej. Vad skulle vi protestera mot?, säger Norges skidchef Åge Skinstad till Expressen.

- Petter bröt staven, hur det skedde spelar mindre roll.

Men Northug själv klandrar sig inte för fiaskot. Norrmannen väljer inte helt oväntat att skylla på Hellner.

- Petter tror själv att hans stav blev påtrampad. Han tror det var Marcus Hellner som gjorde det. Petter är naturligtvis oerhört besviken och han var inte särskild pratglad när jag träffade honom, säger tränaren Morten Aa Djupvik till VG.

Hellner kontrar:

- Min stav har blivit överkörd flera gånger förut och det var inte med flit. Det var en olyckshändelse, säger guldmedaljören till NRK.

"Northug har varit stor i käften"

Men faktum är att flertalet norska tidningar och dess läsare totalsågar Northug. Den norska tidningen Dagbladet skriver på sin nätsajt att Sverige slog knockout på Petter Northug, som slutade på elfte plats, 41 sekunder efter segrande Hellner.

"Nu har han varit så stor i käften under en längre tid och jag blir nästan generad å hans vägnar över hans prestation i OS. Han är uppenbarligen inte så bra som alla tror", skriver en läsare av VG:s nätsajt.

Den norska tidningen rapporterar också om att Northug för andra gången undvek media efter loppet.

"Northug gick rakt förbi presszonen utan att prata med någon."

"Northug hade ändå fått stryk i spurten"

Efter den snöpliga stavincidenten verkade Northug ge upp och man kan fråga sig hur det hade gått om världscupledaren hade fått följa med in på upploppet. Men enligt norrmännen själva hade Northug varit chanslös mot Hellner.

"Det enda positiva jag ser nu är att Northug ändå hade förlorat spurten mot Hellner och det skulle göra det 10 000 gånger värre.", skriver en läsare av VG:s nätsajt.

Inte ens experterna väljer att spara på krutet.

- En Petter i kanonform hade stängt den luckan, sa NRK:s expert Thomas Alsgaard.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!