1 av 4
- Foto: Bildbyrån
2 av 4
- Foto: Bildbyrån
3 av 4
- Foto: Bildbyrån
4 av 4
- Foto: Bildbyrån

Skrällen i medaljligan: Sverige före Ryssland

Sverige har presterat över förväntan i OS, men något som är ännu mer oväntat är att lilla Sverige är före gigantiska Ryssland i medaljligan.


Tre svenska guld och totalt sex svenska medaljer har det blivit i OS. Ett minst sagt imponerande facit. Så pass imponerande att Sverige just nu ligger på sjunde plats i medaljligan - tre placeringar före självaste Ryssland.

Ryssland, som är världens största land till ytan, har en befolkning på runt 142 miljoner och bara i huvudstaden Moskva bor det mer folk än i hela Sverge. Men vad hjälper det när vi har stjärnor såsom Charlotte Kalla, Björn Ferry och Marcus Hellner?

De tre nationalhjältarna har nyligen skrivit in sig i historieböckerna genom att ta OS-guld. En bedrift som bara en enda ryss hittills lyckats med under mästerskapen i Vancouver. Nikita Kriukov plockade hem guldet i herrarnas inviduella sprint före landsmannen Alexander Panzhinskiy.

Förutom dubbeln i sprinten har den ryska framgången varit lika borta som Zlatan Ibrahimovics målkänsla på sistone. Endast ett silver till har man mäktat med; Evgeni Plushenko, konståkning.

Man skulle kunna tro att med så få guld och silver borde Ryssland briljera vad gäller bronsmedaljer, men så är icke fallet. Två fjuttiga brons gör att Rysslands medaljkvot är uppe i föga fem medaljer.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!