Vitrysslands förstakedja producerade. - Foto: Scanpix
Matchen slutade 5-3.
Matchen slutade 5-3. - Foto: Scanpix

Vitrysslands förstakedja sänkte Tyskland

Fyra poäng av Sergei Kostitsyn.

I grupp C:s jumbomöte var det Vitryssland som var bäst. Eller i alla fall lagets förstakedja. Sergei Kostitsyn (1+3), Alexei Kalyuzhny (2+1) och Konstantin Koltsov (0+2) gjorde nio poäng tillsammans när Tyskland besegrades med 5-3 på söndagsmorgonen.

Kostitsyn, till vardags i Montréal Canadiens, såg ut att skicka Vitryssland mot seger när han gjorde 3-1 i mitten av den tredje perioden. Men bara en minut efter målet var matchen kvitterad. John Tripp och Marcel Goc slog in varsin puck och nu var det Tyskland som såg ut att vara på väg att ta över.

Tyskarnas momentum försvann i samma ögonblick som Nashvillebacken Alexander Sulzer åkte ut för en hooking. I spel fem mot fyra klippte den vitryske lagkaptenen Ruslan Salei in matchvinnande 4-3. Med bara 1.15 kvar att spela gjorde sedan Mattias Weinhandls lagkamrat i Dynamo Moskva, Aleksei Kalyuzhny 5-3 med sitt andra mål för kvällen. Veteranforwarden var även den som slog passningen till Salei innan hans mål.

Resultatet innebär att Vitryssland ställs mot Schweiz i förkvalet till kvartsfinalerna.

- Det kommer att bli en helt annan match mot Schweiz, säger Kostitsyn till iihf.com. Vi måste höja oss och spela bättre försvarsspel.