Ryan Kesler häller bensin på elden.
Ryan Kesler häller bensin på elden. - Foto: BILDBYRÅN

Låt ordkriget börja

Sverige och Finland får ursäkta. Nattens riktiga hatmöte i OS-hockey blir det mellan Kanada och USA. Inte minst efter den amerikanske Vancouvercentern Ryan Keslers uttalande inför matchen. - Jag hatar dem, säger han inför det högexplosiva mötet.


USA är Kanadas storebror i de flesta avseenden. Men när det gäller ishockey har amerikanerna alltid fått agera underdog gentemot landet i norr. Samma sak gäller inför nattens prestigeladdade gruppfinal nationerna emellan.

Kanada går in i matchen som favoriter trots att laget inte presterade på topp i det senaste mötet med Schweiz.

Amerikanerna är också de som har startat ordkriget inför matchen. Vancouver Canucks center Ryan Kesler skrädde inte på orden när han fick uttala sig om Kanada inför matchen.

- Jag hatar dem, var hans omedelbara reaktion i en intervju med Toronto Star.

- Det är en stor rivalitet naturligtvis eftersom det är kanadensarnas sport. Jag skulle kanske inte säga att jag hatar dem, man har respekt för det andra laget. Men kanadensaren förväntas ta guld och ingenting annat är gott nog. Det kommer att bli kul att försöka besegra dem.

Backen Jack Johnson, som har spelat åtskilliga tuffa matcher mot Kanada på JVM-scenen, medger att viljan att besegra rivalen är stor.

- Ogillar vi dem? Absolut! säger Johnson.

"Finns det en rivalitet?"

Kanadensarna å sin sida har fått en annan typ av mediaträning. Veteranbacken Chris Pronger blev på dåligt humör när han ombads kommentera Ryan Keslers uttalande.

- Vad vill ni åt? Försöka skapa rubriker igen? Nästa fråga tack, sade han till den samlade gruppen med journalister.

Pronger ville inte ens gå med på att det finns en speciell dynamik i matcherna mellan Kanada och USA.

- Finns det en rivalitet? Hur vill ni att jag ska beskriva den? Jag tror inte att det här två lagen har mött varandra på ett tag. Vi kommer att få reda på vad som gäller ganska snabbt.

Centern Jonathan Toews, som sänkte USA i en minnesvärd straffläggning under JVM i Leksand 2007, hade mer att säga om förhållandet mellan hockeynationerna.

- Vad Kesler säger är starka ord. Som lag tror jag att vi hatar att förlora mot vilket lag som helst i den här turneringen, men speciellt mot amerikanerna. Det är en rivalitet av en orsak. Båda lagen kommer att höja sitt spel beroende på motståndaren. Det kommer att bli ett krig, förutspår Chicagocentern.

Kanada och USA möttes i OS-finalen i Salt Lake City 2002. Den gången vann Kanada med 5-2. Dessförinnan var det stora mötet nationerna mellan finalserien i World Cup 1996. Den gången vann USA.

 

Hockeysverige.se

/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!