3 av 5
4 av 5
5 av 5

Sensationen: USA slog Kanada

En riktig drömmatch utspelade sig mellan USA och Kanada i Vancouver. Amerikanerna visade sig vara starkast och kunde vinna med 5-3, trots ett enormt tryck från Kanada.

Den mest uppsnackade hockeymatchen i OS blev också den klart bästa. Matchen mellan USA och Kanada hade allt och lite till.

Redan efter 41 sekunder smällde 33-årige Brian Rafalski in 1-0 till USA. Ett Kanada som ännu inte riktigt var på hugget, lyckades överraskande kvittera genom stjärnan Eric Staal.

Men amerikanerna svarade direkt. Bara minuten efter Staals mål, smet Rafalski upp och gjorde sitt andra mål för kvällen.

I början av andra perioden prickade Dany Heatley in 2-2 och matchen levde i allra högsta grad. Men USA vek inte ner sig. Man tog åter igen ledningen, den här gången genom Chris Drury. 3-2 var resultatet inför sista perioden.

Väl där chockade USA hemmanationen ännu en gång. Jamie Langenbrunner styrde in 4-2 på skott från Rafalski, som för övrigt stod för sitt livs match.

Därefter inleddes ett fruktansvärt tryck från Kanadas sida. Superstjärnan Sidney Crosby reducerade till 4-3 i powerplay med tre minuter kvar att spela, men det räckte inte trots flertalet vassa chanser.

USA:s målvakt Ryan Miller räddade 42 av 45 skott och med mindre än minuten kvar att spela stod hans landsman Ryan Kesler för ett otroligt spektakulärt mål. Kesler vräkte sig fram och i luften stötte han in avgörande 5-3 i öppen bur.

Sensationen var ett faktum och USA går nu direkt till kvartsfinal, medan Kanada ställs mot Tyskland i åttondelen.