Sverige körde över Finland. - Foto: Scanpix
12 av 13
13 av 13

Tre Kronor nollade Finland - livsfarligt slutspel väntar

Nicklas Bäckström var den stora offensiva stjärnan och dominerade med ett mål och två assist när Sverige slog Finland med 3-0 och säkrade kvartsfinalplatsen. - Om man jämför med dom två tidigare spelar vi mycket stabilare, sade assisterande förbundskaptenen Tommy Albelin. Nu väntar först antingen Norge eller Slovakien. Sen blir det semifinal mot vinnaren i mötet mellan Kanada och Ryssland.

Nej, någon revansch för OS-finalen för fyra år sedan fick inte Finland mot Sverige.
Man hade chansen att via seger säkra förstarankingen inför slutspelet och få en enklare väg mot finalen. Istället blev man mållösa och fick se Sverige vinna med 3-0.

- Sverige är ett skickligt lag och använde sitt powerplay riktigt bra. Det var en jämn match, men det var dom som gjorde målet i natt, sade målvakten Miikka Kiprusoff till SVT.

Det var framförallt Nicklas Bäckström som briljerade i offensiven för svensk del och visade att om det fortfarande finns folk som tror att han lever på Alexander Ovechkin i Washington, så är det läge att ändra uppfattning.

När Sverige tog ledningen i spel fem mot tre redan sex minuter in på matchen var det Bäckström som med en bra pass från höger hittade Loui Eriksson som bökade in sin egen retur i mål.

Loui Eriksson var tvåmålsskytt i matchen och satte även trean och matchens sista mål i slutet av andra perioden, framspelad av Johan Franzén och just Nicklas Bäckström.

Däremellan gjorde Bäckis själv 2-0 i början på andra perioden. Framspelad av Daniel Sedin snärtade han upp ett handledsskott i Kiprusoffs plockkryss.

- Vi gör en bra match över hela linan. Den kändes bra. Det blir gött att spela kvartsfinal, sade en göteborgsinfluerad Henrik Zetterberg efteråt.

Att hans kedja med Patric Hörnqvist och Peter Forsberg så här långt är poänglös i OS var inget som oroade honom nämnvärt, även om det tycktes tynga honom lite grann.

- Det klart att vi hade hoppats göra några baljor. Vi skapar lägen, men måste vara mer distinkta när vi får chanserna, menade Zäta.

Just Patric Hörnqvist fick kliva av matchen med en misstänkt hjärnskakning i slutet av andra perioden efter en ful armbåge i huvudet av Joni Pitkänen, som gav matchstraff.

Assisterande förbundskaptenen Tommy Albelin var förstås nöjd med sitt... det vill säga backspelet.

- Om man jämför med dom två tidigare spelar vi mycket stabilare. Generellt sett spelar vi bra och hade bra spel i tre mot fem när dom hade chansen där, sade Albelin och hade ett snabbt svar på frågan om han ville ha Slovakien eller Norge i en kvartsfinal.

- Norge.

Om svenskarna tar sig vidare väntar antingen Ryssland eller Kanada. Det blir en tuff väg till finalen för de regerande mästarna.