Brodeur hade en tuff kväll. - Foto: Scanpix
6 av 8
7 av 8
8 av 8

"De fick studsarna med sig och gjorde skumma mål"

Kanadas målvaktsstjärna Martin Brodeur menar att USA:s överraskande seger i natt var ren tur.

Två mål mot Norge och två mål mot Kanada. OS hetaste målskytt är en amerikansk back. Brian Rafalski låg med tre poäng (2+1) bakom USA:s seger i prestigemötet med Kanada.

Med två mål i den första perioden gav han amerikanerna ett utmärkt utgångsläge i matchen. Ännu viktigare var kanske 36-åringens assist på Jamie Langenbrunners 4-2-mål drygt sju minuter in i den tredje perioden. Det målet blev matchvinnande.

- Jag gjorde ju två mål i senaste matchen också och kände att jag var het. Jag sa åt grabbarna att ge mig pucken, sade Rafalski till SVT efter matchen.

Detroitbacken fick den rödvita hemmapubliken att bita på naglarna omgående. Redan efter 41 sekunder skickade han in 1-0 via Sidney Crosby. Rafalskis andra mål var resultatet av ett misstag från hemmamålvakten Martin Brodeur som var den som skickade pucken i gapet på den amerikanske backen. Målet betydde 2-1 och var en snabb replik på Eric Staals kvittering som hade kommit bara 23 sekunder tidigare.

Brodeur simmade

Dany Heatley kvitterade tidigt i den andra perioden och Kanada kontrollerade spelet. Dock hade USA den stora fördelen av en het målvakt. Buffalos Ryan Miller storspelade och höll sitt lag kvar i matchen när Kanada låg på som hårdast. På andra sidan isen var inte Martin Brodeur lika stabil. När Chris Drury slog in 3-2 för USA sent i den andra perioden var han ute och simmade efter pucken.

- De fick studsarna med sig och gjorde en del skumma mål. Det är sådant som händer. Förhoppningsvis kan vi hämta oss från det här, säger målvakten till SVT.

Hämtade sig i matchen gjorde Kanada aldrig riktigt. Precis som i matchen mot Schweiz vann man skottstatistiken överlägset. Dock utan att visa prov på någon effektivitet. Kaptenen Jamie Langenbrunner styrde in 4-2 på Brian Rafalskis skott innan Sidney Crosby skapade lite spänning med sin sena reducering.

"Kan vinna mot vilket lag som helst"

Ryan Kesler, till vardags i Vancouver Canucks, såg emellertid till att döda tillställningen genom att sätta 5-3 i tom kasse.

- Det är underbart för våra unga spelare att få vara med om det här. Nu märker de att vi kan vinna mot vilket lag som helst, konstaterar Brian Rafalski som inte hade nog med superlativ över för målvakten Ryan Millers insats (42 räddningar).

- Han var fantastisk och gjorde vad han har kommit hit för att göra. Han vill så gärna vinna för oss.

Segern ger USA förstaplatsen i grupp A och en direktbiljett till kvartsfinalspelet. För Kanada väntar en åttondelsfinal mot Tyskland och därefter kan det bli en kvartsfinal mot Ryssland - precis som i OS i Turin för fyra år sedan.

Ni minns hur det gick då? Kanadensisk förlust, gråt och tandagnisslan.