1 av 4
- Foto: Bildbyrån
2 av 4
- Foto: Bildbyrån
3 av 4
- Foto: Scanpix
4 av 4
- Foto: Scanpix

Läget inför Davis Cup-mötet med Argentina

Nyheter24.se tar pulsen på den stundande matchen mot Argentina i Davis Cup som spelas 5-7 mars i Stockholm.


Det argentinska tennislandslaget gästar Sverige och Kungliga tennishallen för att göra upp om en kvartsfinalplats i Davis Cup.

Med stjärnspelare såsom US Open-mästaren Juan Martin Del Potro och tidigare Wimbledonfinalisten David Nalbandian, sågs Argentina som klara favoriter.

Men hör och häpna: Både Del Potro och Nalbandian missar Davis Cup-matcherna och plötsligt är Sverige det stora förhandstipset till segern.

Ersättare för de argentinska världsspelarna blir Leonardo Mayer samt Eduardo Schwank, 72:a respektive 81:a på ATP-rankingen.

Argentinas största stjärna mot Sverige är nu Juan Monaco, rankad 27:a i världen. Även Horacio Zeballos, på 52:a plats på ATP-rankingen, tar en plats i laget.

Ojämn Södering storfavorit

Skadorna innebär att världsspelaren Robin Söderling blir tung favorit i båda sina singelmöten. Det hårda underlaget i Kungliga tennishallen lär dessutom passa den 25-årige Tibrosonen alldeles utmärkt.

Däremot har formen för världssjuan varit ojämn på sistone. Efter fiaskot i Australian Open visade Söderling mästartakter i Rotterdam, där han lyckades vinna sin femte ATP-titel. Men bara veckan efter blev det förlust mot Michael Llodra i Marseille.

Sverige bär inte bara favoritskapet i singelmatcherna mot Argentina. Också i dubbeln väntas man besegra sydamerikanerna. Förmodligen blir det Simon Aspelin och Robert Lindstedt som får förtroendet av Sveriges förbundskapten Thomas Enqvist.

Ett alternativ i dubbeln är att Söderling tar en av platserna, precis som han gjorde i mötet med Rumänien i Helsingborg.

Vinciguerra eller "Pim-Pim"?

Det återstår fortfarande ett stort frågetecken för svensk del: Vem får spela andrasingeln? Enligt Enqvist står det mellan Andreas Vinciguerra och Joachim "Pim-Pim" Johansson.

- Jag tror båda kan spela en andrasingel. Vinciguerra visade förra året att han fortfarande kan spela bra tennis i både Davis cup och Swedish open, sade Enqvist i Radiosporten i januari.

- "Pim-Pim" slog ju Leyton Hewitt för några månader sedan, så jag har förtroende för båda de två.

Genom Davis Cup-historien har det blivit delad pott mellan Sverige och Argentina. Länderna har stött på varandra fyra gånger och man har två segrar var. Och tidigare har hemmaplan visat sig vara avgörande.

Senaste mötet länderna emellan var i kvartsfinalen 2008. Då var Argentina för starka och kunde vinna med klara 4-1.

Läget ser alltså ljust ut för svensk del. Vid vinst ställs man mot antingen Ryssland eller Indien i nästa omgång. Matchen spelas i juli och Sverige kommer, om man nu besegrar Argentina, att få fördel av hemmaplan.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!