1 av 4
- Foto: Scanpix
2 av 4
- Foto: Scanpix
3 av 4
- Foto: Scanpix
4 av 4
- Foto: Scanpix

Trodde guldet var i hamn - då diskades han

Sven Kramer gled först över mållinjen på 10 000 meter skridsko och trodde att han hade bärgat sitt andra OS-guld. Men kort därefter diskades holländaren efter ha varit över på fel bana.


Storfavoriten på 10 000 meter skridsko, holländaren Sven Kramer, visade prov på sin överlägsenhet när han lekandes lätt gled först över mållinjen med mer än fyra sekunders marginal ner till sydkoreanen Lee Seung-Hoon.

Men Kramer hade under mittendelen av loppet snöpligt åkt över på fel sida av en kon med ena skridskon. Direkt efter loppet diskades den unge världsstjärnan och han var förstås otrösterlig efteråt.

- Tungt när man inser att man har fel bilder av vad man trodde var sitt livs största ögonblick, säger Kramer till holländska tidningen De Volkskrant.

Ett amatörmisstag kostade alltså Kramer guldet, som i stället hamnade i Seung-Hoons ägo. Silvret gick till ryssen Ivan Skobrev och bronset till Kramers landsman, Bob de Jong.

- Jag gjorde ett av mina bästa lopp i karriären, kanske det bästa men jag gjorde det för ingenting, menar Kramer, som får åka hem med ett OS-guld på 5 000 meter i bagaget.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!