Supermatchen: Kanada mot Ryssland i kvartsfinal

Kanada besegrade Tyskland tämligen enkelt med 8-2. Nu ställs hemmanationen mot Ryssland i en riktig drömmatch redan i kvartsfinalen.

Guldfavoriten Kanada har under OS-turneringen fått utså kritik för sitt ovanligt hafsiga och instabila spel. Men i åttondelsfinalen mot Tyskland visade man hemmapubliken att man verkligen inte går att räkna bort.

Spelet var fortfarande knackigt under den första perioden, men kanadensarna gick trots det in i periodpaus i ledning med 1-0 efter mål av San Jose-stjärnan Joe Thornton.

I den andra perioden la Kanada i en växel som får hockeylandslag besitter. Jarome Iginla blev tvåmålsskytt och Shea Weber svarade också för ett mål, när han sköt så hårt att pucken gick igenom nätet.

4-0 var resultatet efter halva matchen och det fanns bud på mer. Rick Nash hakades under ett friläge och tilldömdes straff.

Där fick superstjärnan Sidney Crosby chansen, men den unge Pittsburghcentern missade. Han skulle dock komma att revanschera sig senare under matchens gång.

Tyskland fick in ett reduceringsmål genom Marcel Cog, som påpassligt vred in pucken via köksvägen. Kanada hade en tremålsledning med sig inför den avslutande perioden.

Den tredje perioden hann knappt starta innan Crosby fick göra sitt mål. En magisk passning av Eric Staal gav Crosby öppen kasse, och med en elegant styrning gjorde han sin sjätte poäng i OS-turneringen.

Storspelandet fortsatte från kanadensarnas sida. Man gjorde tre mål till innan Tysklands Manuel Klinge vackert slog in 8-2 på volley. Det blev också slutresultatet och Kanada är vidare till kvartsfinal där man stöter på tuffast möjliga motstånd i form av Ryssland.

Förutom drömmatchen, finns det en match i matchen mellan världens två bästa hockeyspelare: Sidney Crosby och Alexander Ovetjkin. Men 22-årige Crosby försöker snacka bort superduellen.

- Det handlar inte om en match mellan oss, det är två lag där ute som kommer att kriga. Men båda av oss kommer så klart att göra allt för att vinna, säger Crosby till SVT.