Eriksson har varit lysande i OS hittills.
1 av 5
Eriksson har varit lysande i OS hittills. - Foto: Scanpix
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Nu är han inte "Lucky Loui" längre

I Frölunda gick han under smeknamnet "Lucky Loui" för sin förmåga att göra turmål. Nuförtiden stämmer inte den beskrivningen på Loui Eriksson, nu är det hårt arbete som ligger till grund för hans målskytte.- Man har inte tur om man gör mål i den takten, säger nygamle lagkamraten Henrik Lundqvist.


För den svenska hockeypubliken är han ett relativt nytt ansikte. Visst, Loui Eriksson gjorde 36 mål för Dallas Stars i fjol och var stabil under VM i Schweiz i våras. Men det krävs framgångar i en turneringen av OS magnitud för att man ska få ett erkännande. Speciellt om man som Loui aldrig hann etablera sig på allvar i elitserien innan flytten till Nordamerika.

Efter tre mål på tre matcher i gruppspelet har 24-åringen från Lerum blivit ett hushållsnamn i Sverige. Hans båda mål i 3-0-segern över Finland var precis vad Loui Erikssons varumärke behövde. Och han kunde antagligen inte ha gjort två mål som var mer representativa för den spelstil som har gjort honom framgångsrik i NHL - hårt arbete och en förmåga att ta vara på målchanserna runt kassen.

Nu behöver han inte längre dras med smeknamnet "Lucky Loui" som han hade i Frölunda på grund av alla turmål han gjorde.

- Man har inte tur om man gör mål i den takten. Han spelar med väldigt mycket självförtroende och har bra fart. Jag spelade med honom som junior i Sverige och han var skicklig, men nu är han starkare och snabbare. En väldigt duktig spelare, säger Henrik Lundqvist till nhl.com.

"Väldigt hal runt kassen"

I en intervju med sportsday.se jämförde Frölundatränaren Ulf Dahlén, som hade forwarden i Dallas, härom dagen Loui Eriksson med den finske tvåvägsforwarden Jere Lehtinen, välkänd för sina defensiva egenskaper. Det finns fler likheter. De båda lagkamraterna i Dallas har förmågan att skrinna under radarn och slå till offensivt när motståndarna som minst anar det.

Kalla honom lömsk...

- Man ser honom inte så mycket när han är därute, men när man tittar i målprotokollet efter matchen är det som om han alltid har gjort ett mål eller en assist. Det är samma sak i New Jersey när vi möter Dallas. Han är svår att hitta, väldigt hal runt kassen. Han har en lång räckvidd, han är hal och han hittar returerna, säger Tommy Albelin, assisterande coach i både New Jersey Devils och Tre Kronor.

Loui Eriksson hoppas att han får fortsätta att smyga under motståndarnas radar under OS. Det passar honom alldeles utmärkt.

- Vet du vad? Jag vill inte vara den stora killen här. Det finns så många duktiga spelare. Jag har haft ett bra år i Dallas, så jag försöker bara göra mitt bästa här och hjälpa laget att vinna matcher. Men jag vill inte vara den stora killen.

Så länge han fortsätter att göra mål får han vara vad han vill.

Hockeysverige.se

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?