1 av 8
2 av 8
3 av 8
4 av 8
5 av 8
6 av 8
7 av 8
8 av 8

Dunderfiasko av Tre Kronor - utslagna i morse

Slovakien för starka för de regerande mästarna Sverige.


Sverige gick in i kvartsfinalen som regerande mästare.

Mästarna lämnade den som stora förlorare efter 3-4 mot Slovakien.

Trots att Slovakien bara mäktade med 14 skott släppte Henrik Lundqvist ändå in fyra mål och Sverige därmed ute ur turneringen.

- Vi tog för många utvisningar, de har otroligt bra powerplay. Jag är väldigt besviken. Det här är en match vi borde ha, säger Henrik Sedin till SVT.

Svenskarna klarade inte av Slovakiens tätaförsvarsspel och kontringar. Det var en av anledningarna till fiaskot säger en av Tre Kronors giganter Daniel Alfredsson som även blev målskytt.

- Vi skapade inte tillräckligt med chanser. Vi fastnar och låter dem kontra, säger han om förlusten.

- De spelade smart och när de får en så bra start så gör de det enkelt och backar hem och kontrar, säger han.

Förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafssons förberedelser sågades av SVT:s experter efter fiaskot.

– Det här spelet passar inte Sverige alls.  Sverige vill spela en match i ledning, kontrollera matchen och spela stabilt defensivt, säger experten Mikael Renberg i SVT.

- Vi har inte de här spelarna då vi ska tränga oss igenom ett försvar, säger SVT:s expert Niklas Wikegård.

- Det gäller att ha en plan B om man hamnar i underläge. Jag är alldeles gråtfärdig nu, säger Wikegård.

- Vi har inte spelarna som kraschar nätet. Vi är ett lirargäng och när det blir ruggig uppförsbacke har inte Sverige det som Kanada och USA har. Då är det viktigt att ha en plan B och en plan C, vilka som ska lira och hur man ska locka upp dem, men det har det nog aldrig funnits, avslutar han.

- Jag vill inte prata om det mer, blir bara så otroligt deppig.

Sen fattar Wikegård mod:

- Många av spelarna i Slovakien är over the hill, de skulle inte platsa i Rögle, vi ska inte förlora mot Slovakien, det är skit.

Lundqvists mardrömsperiod

Slovakien tog ledningen med 2-0 inom loppet av 37 sekunder i den andra perioden. Patric Hörnqvist och Henrik Zetterberg replikerade blixsnabbt med varsitt mål på exakt lika lång tid i samma period. 

Men det var slovakerna som skulle få sista ordet i mellanperioden när Demitra tog sig loss och skjuter in 3-2 i power play med bara 48 sekunder kvar. Henrik Lundqvist kan inte ha varit nöjd med sin andraperiod - tre insläppta mål på blott fyra skott. Underkänt.

Slutperioden blev dramatiskt. Slovakien utökade sin ledning till 4-2 nio minuter in. Men bara 38 sekunder senare hade Sverige reducerat genom Daniel Alfredsson. Nu inledde svenskarna en hysterisk jakt på kvittering, men den stora chansen dök aldrig upp - trots massivt tryck i Slovakiens zon.

"Bengan" lämnar som en förlorare

Tre Kronor är alltså utslagna ur OS i Vancouver och förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson lämnar förmodligen sitt jobb redan innan VM senare i år.

"Bengan" inledde sin karriär som förbundskapten med succé. Han lämnar nu med ett stort fiasko hängande över sitt huvud.

Slovakien möter nu Kanada i en semifinal. Kanada tog sig vidare efter att ha krossat Ryssland med 7-3 i natt.

Det är slut för den här gången.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!