Stockholm

Kanadas tysta vapen

Towes i gruppspelsmatchen mot USA.
1 av 3
Towes i gruppspelsmatchen mot USA. Foto: Scanpix
Jonathan Toews Kanada möter i natt Slovakien.
2 av 3
Jonathan Toews Kanada möter i natt Slovakien. Foto: Scanpix
3 av 3
. Foto: Scanpix

Han tystade Alexander Ovechkin i kvartsfinalen. I natt är det dags för Kanadas tysta superstjärna att stoppa de slovakiska stjärnorna. Jonathan Toews är centern som har vuxit ut till Kanadas bästa spelare i OS.- Han är förstacenter i det bästa laget i hela NHL så jag vet inte hur överraskad man kan vara, säger coachen Mike Babcock.


Läs mer
Följ Niklas Wikegårds videoblogg direkt från Vancouver

Sidney Crosby kanske? Joe Thornton då? En sån som Ryan Getzlaf? Dany Heatley? Eller Rick Nash?

Nej, frågar du någon av de kanadensiska experterna vem som har varit lönnlövens bästa forward under OS lär du få ett annat svar. För var man än vänder eller vrider sig på webben verkar alla indignerade skribenter vara överens om samma sak: Jonathan Toews är Kanadas främste så här långt.

På sätt och vis är det inte speciellt förvånande. Under sin tredje NHL-säsong är tvåvägscentern från Winnipeg redan affischnamn och lagkapten för Chicago Blackhawks.

Men i den kanadensiska OS-truppen är han den yngste forwarden med sina 21 år och följaktligen en av de minst rutinerade spelarna i laget. Det har inte hindrat Jonathan Toews från att stå när andra har fallit.

Inga mål - ändå poängbäst i OS

Med sina sju assist på fem matcher toppar han tillsammans med lagkamraten Dany Heatley och slovakerna Pavol Demitra och Marian Hossa den olympiska poängligan. Det är emellertid inte enbart i det offensiva spelet som Toews har utmärkt sig. I sin roll som tredjecenter har han också axlat ett defensivt ansvar som varit viktigt för Kanada.

I kvartsfinalen mot Ryssland var han tillsammans med kedjekamraterna Rick Nash och Mike Richards ett ständigt hinder för den ryska toppformationen med Alexander Ovechkin, Alexander Semin och Evgeni Malkin. I natt ska han utsätta Marian Hossa och Marian Gaborik för samma frustrerande behandling när Kanada gör upp med Slovakien om en av de olympiska finalplatserna.

- Han är förstacenter i det bästa laget i hela NHL så jag vet inte hur överraskad man kan vara. Han kommer att vara en väldigt bra spelare under en lång, lång tid. Han är inte killen som åker ifrån dig eller fintar bort dig, han har bara ett fantastiskt hockeysinne, säger den kanadensiske coachen Mike Babcock till ESPN.

Yzermans lugn har smittat av sig

På så vis kan han påstås likna en viss Steve Yzerman. Jonathan Toews bekänner att han har haft ett väldigt stort utbyte av den gamle storstjärnan som är det kanadensiska lagets general manager.

- Jag talar med honom varje dag, säger Jonathan Toews till ESPN. Han är en stor ledare på isen och utanför. Han kommer alltid med goda råd och är alltid så lugn hela tiden. Det är nästan smittsamt. Han har sagt åt oss att njuta av ögonblicket och inte oroa oss för mycket om vad som sägs. Bara gå ut och spela och det är precis det vi har gjort.

- Varje ord som kommer ur hans mun är så trovärdigt. Han har så mycket erfarenhet av att vinna på varje nivå. Du lyssnar till allt han har att säga. Det sjunker in ganska snabbt, menar Jonathan Toews.

2007 var 21-åringen en av de främsta spelarna när Kanada bärgade JVM-guldet i Leksand. Bli därför inte förvånade om han spelar en av nyckelrollerna vid händelse av ett kanadensiskt OS-guld i helgen.

Jonathan Toews är de stora matchernas man.

Kanada-Slovakien börjar 03.40 i natt.

Hockeysverige.se

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.