1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
- Foto: Scanpix
5 av 5

I natt fixade Finland hockey-bronset

OS var redan en succé för Finland. Man hade ju redan säkrat att komma före Sverige. Nu fick man också kröna det med att ta med sig en medalj hem som bonus efter att ha vänt 1-3 till 5-3 mot Slovakien. - Att komma tillbaka från det som hände i semifinalen och att hämta upp 1-3... det var otroligt, säger Saku Koivu efter sin fjärde OS-medalj.


Följ Niklas Wikegårds videoblogg direkt från Vancouver

Ingen hockeyspelare har fler OS-medaljer än Saku Koivu numera. Imorse kunde han kvittera ut sin fjärde. Han, Jere Lehtinen och Ville Peltonen, från den klassiska Knatte-Fnatte-Tjatte-kedjan har alla tre varit med och bärgat fyra OS-medaljer efter silver i Turin, brons i Lillehammer, Nagano och nu i Vancouver.

Därmed ställer man sig till skaran av bara tre andra spelare med samma medaljskörd. Vladislav Tretiak, Jiri Holik och Igor Kravtjuk.

Segern i bronsmatchen mot Slovakien satt hårt åt. Man hamnade i underläge med 1-3 efter en urusel andra period där slovakerna gjorde tre raka mål via lagets tre offensiva storstjärnor, Marian Hossa, Marian Gaborik och Pavol Demitra.

Men Finland reste sig och gjorde 4-0 i sista perioden. På bara lite mer än tre minuter, sex minuter in på perioden, gjorde man 2-3, 3-3 och 4-3, två av målen kom från Olli Jokinens klubba.
Det vände matchen och gav Finland bronset.

- Att komma tillbaka från det som hände i semifinalen och att hämta upp 1-3. Det var otroligt, sade Saku Koivu till TT efter vändningen.

Och trots att Koivu är 35 år kunde han inte ens rakt ut säga att det var hans sista OS. Bara kanske.

- Det är otroligt. När man är 19-20 år och spelar sitt första OS tror man att det bara är att hämta hem medaljen. Att man ska spela final varje gång. Men nu när man är 35 och kanske spelar sitt sista OS, så inser man hur tufft det är när man möter de bästa.

För finska folket var däremot medaljen mest bara en bonus. OS var redan en succé för folket när Finland gick till semifinal och Sverige åkte ut i kvarten. Vad som hände efter det var egentligen irrelevant.
Man hade ju redan visat sig bättre än Sverige.

Hockeysverige.se

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!